Hamnuppgörelsen gör alla till vinnare
Fack och arbetsgivare har tagit ansvar
Vi har tidigare skrivit att arbetsmarknadskonflikten i hamnarna bara har förlorare. Vi hade fel.
I går, bara timmar innan arbetsgivarnas lockout och Hamnarbetarförbundets strejk skulle inledas, lyckades parterna till sist enas om ett kollektivavtal.
Nu är alla vinnare.
Mattias Dahl som är chef för arbetsgivarorganisationen Transportföretagen talade om lösningen på en flera decennier lång konflikt. Eskil Rönér som leder Hamnarbetarförbundet nöjde sig med att säga "så jävla gött".
En konflikt skulle ha gjort oss alla till förlorare. Hamnföretagen som inte bara hade förlorat inkomster under konflikten utan också trovärdighet hos sina kunder. De anställda som hade tvingats ut i en konflikt med osäkra utsikter till framgång.
En konflikt hade drabbat hela samhället
En lockout och en strejk i hamnarna hade drabbat samhället stenhårt. Moderna fabriker har minimala lager. Komponenterna levereras direkt till monteringen och de färdiga produkterna ska genast vidare till kunden. Handeln arbetar efter samma princip. Det spar pengar, men gör systemet superkänsligt.
En strejk i hamnarna hade ganska snart inneburit att monteringsbanden stannade på många fabriker, hyllorna tömdes i många affärer och människor förlorade sin inkomst.
Nu har alltså Transportföretagen och Hamnarbetarförbundet i stället skrivit ett andrahandsavtal baserat på det gällande kollektivavtalet och blåst av alla stridsåtgärder.
De statliga medlarna är värda en hel del uppskattning i dag.
För arbetsgivarna betyder det att i princip alla som arbetar i svenska hamnar nu omfattas av ett kollektivavtal som också innebär fredsplikt. Det betyder, precis som Transportföretagens Mattias Dahl säger, en historisk förändring.
Ett erkännande för facket
För Hamnarbetarförbundet innebär avtalet att de erkänns som en part i hamnarna och företräda sina medlemmar i bland annat arbetsmiljöarbetet. Enligt deras uppgifter har dessutom de formuleringar tidigare fått dem att tacka nej till medlarbuden nu försvunnit.
Det återstår mycket arbete för att bygga upp de relationer som skadats under konflikten, men jobbet börjar i dag.
För Sverige och oss andra betyder uppgörelsen inte bara att fabrikerna kan fortsätta att producera, att affärernas hyllor kommer att fortsätta att fyllas på och att ingen kommer att förlora jobbet därför att hamnarna står stilla.
Framför allt demonstrerar gårdagens uppgörelse att den svenska arbetsmarknadsmodellen fungerar. Det var inte politiska ingripanden som löste situationen. Det var fack och arbetsgivare som tog ansvar när det verkligen gällde. Det är värt att komma ihåg.