Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Konrad, Kurt

Våldet ingen tar på allvar

Publicerad 2011-09-02

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

återkommande misshandel  Gång på gång tvingas Aftonbladet rapportera om kvinnor som har blivit misshandlade av sina män – ibland så grovt att deras liv inte har gått att rädda.

Veckans nyheter flimrar förbi:

Försvunna Marina, mordet utan kropp.

I går släpptes den misstänkte ex-pojkvännen ur häktet, men 31-åriga Marina Johansson är fortfarande försvunnen. I hennes säng har två liter blod påträffats och i väggen ovanför finns ett kulhål.

Den som bläddrar vidare hittar en artikel om hustrun som tvingades hoppa från en balkong. Maken tvingade upp hustrun på balkongräcket, trädde en snara runt halsen på henne och beordrade henne sedan att hoppa.

Grannar kan rädda liv

Marina Johansson är fort­farande borta. Den andra ­kvinnan hoppade, men hade tur. Hon fick handen innanför snaran och fotfäste på grannens balkongräcke en trappa ner. Maken drog upp henne för att korta snaran. Men då hade grannarna reagerat och larmat polisen. Ett larm från en granne, ett vittne, kan vara avgörande. I det här fallet var det grannarna som räddade kvinnans liv.

Varje år dödas 17 kvinnor av sina män. På ett år polisanmäldes 27 000 fall av våld i nära ­relationer. Det dödliga våldet är ofta slutet på en lång period av systematiskt hot och våld. ­Varningstecknen är många om bara polis, socialtjänst, skola, grannar och arbetskamrater ­vågar se dem.

Polisen gjorde inget

Marina var rädd för sin pojkvän, men när hon försvann var det inget polisen prioriterade. Och när kriminalteknikerna till slut undersökte Marinas hus missade man både blodfläckar och kulhål. Man tog inte Marinas försvinnande på riktigt allvar.

För snart ett år sedan ringde 31-åriga Carla Saado till polisen i Jönköping en kväll och larmade om ex-makens dödshot. Han hotade att skada deras barn och döda deras mamma. Men polisen gjorde ingenting den natten.

När ambulansen larmades till Carla Saados bostad nästa morgon låg hon döende i trapp­uppgången. Efter en JO-anmälan erkänner nu polisen sina misstag. De borde ha informerat socialnämnden, de borde handlagt Carlas anmälan snabbare. När ärendet till slut lottades på en åklagare hade Carla Saado ­redan varit död i två timmar.

Ingen prioriterad fråga

Det krävdes ett mord för att Jönköpingspolisen skulle ändra sina rutiner.

Efter så många år av debatt står samhället fortfarande lika tafatt inför det grova våldet mot kvinnor. I höst kommer regeringens proposition om att en haverikommission ska följa upp varje fall där en kvinnan mördats av sin partner.

Vi har väntat många år på den kommissionen, men så blir det ofta när det handlar om våld mot kvinnor. Det tar tid. Frågan är inte särskilt högt prioriterad.