Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Övat i månader – för en kvart med kungen

Här gör de sista genrepet inför historiska uppdraget

Uppdaterad 2023-09-07 | Publicerad 2023-06-22

22 utvalda soldater och sjömän har övat i två månader med en 100 år gammal båt – för att ro kungaparet i 15 minuter.

En ära, säger Vasaordens befälhavare, och lovar att det vad kungen anbelangar inte finns några regler ombord:

– Kungaparet får göra precis vad de behagar, säger Michael Langhard.

Solen blänker från det förgyllda taket på den smäckra båtens salong. I för och akter dansar stora, tretungade svenska flaggor i vinden.

Den kungliga slupen Vasaorden gör en sista repetitionstur över Riddarfjärden, inför sitt stora uppdrag på kvällen den 22 juni.

De klassiska uniformerna är på, båten är smyckad. Nu måste bara varje in i minsta detalj koreograferat årtag sitta som det ska.

Vasaorden är minst sagt en anrik båt. Originalet beställdes av Gustav III 1774, men brann ner 1921. Den här återuppbyggda versionen gjorde sin premiärtur för 100 år sedan, när den fraktade Gustav V till invigningen av Stockholms stadshus.

Nu ska den göra om uppdraget, till stadshusets 100-årsjubileum, den här gången med kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia som passagerare.

Besättningen på Vasaorden genomförde på onsdagseftermiddagen generalrepetition i full uniform inför kungarodden på torsdagen.

”Få förunnat”

Senast slupen användes var vid kronprinsessan Victorias bröllop 2010, och den har sedan dess genomgått en omfattande helrenovering.

Kapten Michael Langhard är befälhavare på båten, och har förberett torsdagens rodd sedan årsskiftet.

– Det är så få förunnat. Om vi snittar att den används var tionde år, så är det bara att räkna ut själv hur många i marinen som får vara med om det här under en karriär. Vi är på många sätt utvalda att få genomföra det här hedersuppdraget, säger han.

Ombord finns 18 roddare, tre befäl och en extraroddare. Samtliga är amfibiesoldater från Stockholms amfibieregemente eller sjömän från Fjärde sjöstridsflottiljen.

– Vi praktiserar här ett sätt att framföra fartyg och sjömansskap som vi inte längre gör i den moderna flottan. Här är det back-to-basics – öva med tampar, båtshakar, kniviga bogseringar. Sånt är jättekul, det praktiska sjömansarbetet, säger Michael Langhard.

Michael Langhard, befälhavare på Vasaorden.

Övat i månader

Besättningen började öva redan före påsk på Hårsfjärden utanför marinbasen Berga, till en början med mindre roddbåtar och sedan med själva Vasaorden.

Den senaste veckan har de gjort tidiga morgonpass – klockan 04.00 till 09.00 – på Riddarfjärden i Stockholm.

– Att se Stockholm vakna upp har varit väldigt trevligt, och att se soluppgången, säger Henrik Ulfvarson, som till vardags är systemtekniker vid Fjärde sjöstridsflottiljen.

– Det har varit väldigt lugnt ute. I början när vi övade runt påsk och det var några kalla regniga dagar så det var inte lika roligt. Men nu är det bara underbart.

Vasaorden har ingen motor eller segel, bara sina nio årpar. Från kaj måste hon dras igång med tampar av soldater på land.

– Hon är väldigt svallkänslig, så om det kommer något fartyg i närheten så känner vi av det direkt. Annars är det bara att fortsätta sitta, hålla takten och föra henne framåt, säger Henrik Ulfvarson.

Han ser fram emot kungarodden.

– Det är väldigt spännande. Nerverna börjar komma lite. Men i och med att vi tränat på det här så länge nu så känner vi oss varma i kläderna, så det ska bara vara en vanlig dag. Förutom att det är lite extra guld på det. Och många extra par ögon, säger Henrik Ulfvarson.

– Det är väldigt få som får göra det här och får uppleva ett så vackert fartyg och framföra henne. Så en väldigt stor ära och väldigt roligt att få göra.

Michael Langhard är iklädd tjocka och tunga paraduniform m/1878, som bara används av befäl på Vasaorden.

Om han svettas i hettan är det inget som märks.

Har du träffat kungen tidigare?

– Det har jag gjort. Eller träffat... Jag har varit i hans majestäts närvaro tidigare. Men jag har definitivt inte stått med kungaparet i en båt i en kvart på egen hand. Det har jag inte gjort innan.

Var förväntas de vara under tiden, får de gå runt lite som de vill?

– Kungaparet får göra precis vad de behagar. Men jag tror att de kommer att stå upp i sittbrunnen, akter om salen. Det är vad jag tror att de kommer att göra.

ANNONS