Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Kungen firar 50 år på tronen – detta händer

Uppdaterad 2023-09-14 | Publicerad 2023-09-13

Firandet av kung Carl XVI Gustafs 50 år på tronen har pågått hela året – men kulminerar i helgen.

Bland höjdpunkterna finns en jubileumsmiddag med statschefer på fredag och häst- och vagnkortege genom centrala Stockholm på lördag.

Här är hela programmet!

Carl Gustaf blev Sveriges regent den 15 september 1973. Fem årtionden som kung och statschef gör honom till Sveriges längst regerande monark genom tiderna.

Jubileumsfirandet inleddes redan den 1 januari – då ett nytt porträtt av kungen avtäcktes – och har pågått sedan dess.

Fotografiet är taget i rikssalen på Stockholms slott. Det var där ceremonin för trontillträdet en gång ägde rum och kungen kungjorde sitt valspråk ”För Sverige – i tiden”.

Kungen och drottning Silvia har under året även bland annat besökt landets 21 län, och uppmärksammat att det gått 500 år sedan Gustav Vasa utsågs till kung – den 6 juni 1523 – i Strängnäs.

Kung Carl Gustaf i amiralsuniform på sitt jubileumsporträtt, som avtäcktes den 1 januari.

Gåvomottagning på slottet

I går och idag har det pågått gåvomottagning på slottet. Organisationer och diplomater har kunnat uppvakta kungen och allmänheten kan gratta kungen genom hälsningar på gratulationslistor på Kungliga slottet.

Riksdagen och regeringen överlämnade sin gåva i går - en åtta kvadratmeter stor väv med motiv från Lars Lerin. Den ska hänga i Kungliga Slottets västra trapphus där besökare passerar dagligen.

I kväll bjuds kungafamiljen och alla inresta gäster på en festlig jubileumsföreställning på Drottningholmsteatern.

Flaggdag och salut

På fredag tar firandet fart rejält.

Det är årsdagen av trontillträdet, den 15 september, och riksdagen har beslutat om en tillfällig allmän flaggdag.

En tacksägelsegudstjänst, Te Deum, hålls i Slottskyrkan på förmiddagen. Det är tradition att kungafamiljen startar dagen med en gudstjänst vid stora jubileum och bemärkelsedagar. Klockan 12 skjuter Stockholms amfibieregemente salut från Skeppsholmen som en hyllning till kungen.

Därefter är kungen och prins Carl Philip med vid högvaktsavlösningen på yttre borggården. Resten av kungafamiljen kommer att stå på slottets balkong.

Kungen kommer även att uppvaktas med sångarhyllningar. Det är Kungliga Musikaliska Akademien, i samarbete med Sjungande barn, som arrangerar hyllningen efter högvaktsavlösningen.

Sången framförs av Radiokören, Västerås gosskör, barnkör från Linköpings musikklasser samt ungdomskörer från Lars-Erik Larssongymnasiet i Lund och Bodens musikklasser.

Kungafamiljen på slottets balkong.

Bankett på slottet

Fredagen avrundas med att kungen håller ett tv-sänt tal till folket, följt av en jubileumsmiddag i rikssalen på slottet.

Till middagen och till jubileumshelgen i övrigt är alla de nordiska statscheferna med respektive inbjudna.

Det innebär att danska drottning Margrethe, det norska kungaparet, samt Finlands och Islands presidentpar kommer att vara på plats. Även norska kronprins Haakon, men hans fru Mette-Marit har tyvärr blivit sjuk och kan inte resa med till Stockholm.

Från Danmark kommer även kungens kusin, grekiska drottning Anne-Marie samt kronprinsparet Frederik och Mary.

Från Sverige kommer talmans- och statsministerparen samt statsråden att delta i delar av festligheterna.

Vid jubileumsbanketten närvarar dessutom partiledare, landshövdingar, representanter för myndigheter, Försvarsmakten, akademi, näringsliv, kultur och media med flera.

Kungaparet i hästdragen kortege genom Stockholm under länsbesöket i Stockholm.

Hästkortege genom stan

Lördagens stora begivenhet är kungen och drottningens färd med häst och vagn genom centrala Stockholm.

Runt 3 000 soldater och sjömän kommer att paradera, medan livgardet eskorterar den kungliga vagnen till häst.

Kortegen avgår klockan 14.30 från Slottsbacken. Färden går via Skeppsbron och passerar Kungsträdgårdsgatan, Sveavägen och Birger Jarlsgatan på vägen till Nybrokajen.

Kungaparet åker därifrån bil till Skeppsholmen där de går ombord på kungaslupen Vasaorden för en avslutande rodd tillbaka till slottet.

Kung Carl Gustafs 50-årsfirande avslutas med en konsert, arrangerad av Stockholms stad, på Norrbro utanför slottet senare på lördagseftermiddagen.

På kvällen bjuder Stockholm stad även på en stor dansfest på Gustav Adolfs torg.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny