Kungens fastigheter är värda miljarder
Publicerad 2023-10-29
Kungen förfogar över slott, villor och fritidshus värderade till många miljarder.
Ett av slotten hyr kungen av staten för 1 000 kronor per år. Ett annat ärvde han av sin farfars far. Men kungen har även en del oväntade hus i sin ägo - bland annat en oansenlig fiskestuga i Forsavan.
Fastighetsnytt har kartlagt kungens alla fastigheter.
Förutom att äga slott och villor privat så har kungen även så kallad dispositionsrätt till oerhört exklusiva slott och lägenheter. Även de fastigheterna är medräknade i tidningen Fastighetsnytts stora kartläggning - trots att de inte ägs av kungen.
Värdet på kungens innehav ligger på hissnande 74,8 miljarder kronor enligt Fastighetsnytt – och då har tidningen gjort en låg uppskattning och inte räknat med ovärderliga byggnader som till exempel Kungliga slottet och Drottningholms slott.
Kartläggningen innefattar all mark och alla fastigheter som på något sätt är kopplade till kungen – antingen som privat egendom eller via dispositionsrätten.
Det handlar om kungliga slott, om lägenheter på Djurgården i Stockholm och på Strandvägen och mycket mer.
Kungens privata fastigheter
Värderade till 517 miljoner kronor
- Solliden slott – kungen ärvde slottet efter sin farfars far Gustaf V. Slottet uppfördes som en sommarbostad för Sveriges blivande drottning Victoria och stod färdigt 1906. Slottet är i stort sett ovärderligt eftersom det är så unikt och har en sådan spännande kunglig historia. Vid entrén kommer man in till en stor paradhall med träpaneler. Innanför hallen ligger matsalen, ett vardagsrum som kallas Vita salongen och en liten tesalong. På bottenplan ligger köket och på den övre våningen finns sovrum och flera gästrum. På vindsplan finns tjänstebostäder och tvättstuga.
- Villa Mirage – Den stora stenvillan på Rivieran var prins Bertil och Lilians favoritställe. Särskilt under de år som prinsen och Lilian levde i skymundan och inte kunde gifta sig. Huset på 300 kvadratmeter är lite slitet efter alla år, men det har en terrass ut mot havet och en egen liten privat strand. Kungen köpte grannhuset för ett tag sedan och har skapat en innergård. Vägen utanför huset är mycket mer trafikerad än på prins Bertils tid. Huset värderas till runt 50 miljoner kronor enligt Fastighetsnytt.
- Kungens sportstuga i Storlien – huset är 105 kvadratmeter stort och inte särskilt lyxigt från utsidan. Det var från början en bröllopspresent till kungens föräldrar från Svenska skidfrämjandet. Kungen köpte loss marken från högfjällshotellet för 1 miljon kronor för 10 år sedan.
- Kungens fiskestuga i Forsavan – Stugan har ett kök, ett vardagsrum och ett par sovrum och är ganska enkelt i kungliga mått mätt. Huset är enligt gamla ritningar byggd av plank med brädfodring. Byggnadsmaterialet fick fraktas fyra mil genom ödemarken. För ett par år sedan var det inbrott i huset och tjuvarna stal fiskespön värda 40 000 kronor och passade på att dricka upp kungens whisky.
Billig hyra på kungens favoritslott
En fastighet som står ut i kartläggningen är kungens favoritslott Stenhammar slott i Sörmland. Det ägs helt och hållet av staten och kungen hyr det av staten för 1 000 kronor per år.
Det var hovmarskalk Robert von Kraemer och hans fru som år 1903 skrev i sitt testamente att de önskade att slottet ska innehas av en “svensk undersåte varande prins av det regerande kungahuset” i evinnerlig tid.
En dag kommer prins Carl Philip ta över slottet och efter honom prins Alexander. Eftersom Alexanders eventuella framtida barn inte kommer ha prinstitlar så kommer slottet sedan att gå vidare till någon annan i familjen med prinstitel.
På slottet lever kungaparet ett lite mer avslappnat liv och de brukar inte vilja ha lika mycket personal där som på Drottningholm slott.
De lagar gärna sin egen mat och kungen gillar att vara ute på markerna och delta i arbetet och skötseln och planeringen.
Marknadsvärdet för Stenhammar slott ligger på runt 360 miljoner kronor enligt Fastighetsnytt om det skulle läggas ut till försäljning idag. Men det är alltså pengar som skulle gå till staten, inte till kungen.
Ovärderliga skatter och antika möbler
En annan fastighet som utmärker sig i tidningens kartläggning är en 6 700 kvadratmeter stor lagerbyggnad på Ekerö. Byggnaden ligger väl dold i ett skogsparti och stod färdig 1998.
Väggarna är murade i tegel med hygroskopiska egenskaper för att det som lagras där inne inte ska påverkas av klimatet eller fukten. Ingenting får förstöras.
Innanför väggarna lagras nämligen kungliga slottens lösöre, till exempel möbler, konst, guld och antika möbler, men även mycket annat. Där finns även dyrbara gåvor som kungafamiljen fått på statsbesök och vid liknande tillfällen.
Genom hundratals år har de kungliga ätterna samlat på sig föremål och juveler och värdet på dessa saker är omöjligt att avgöra – de är ovärderliga.
Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny