Elkostnaderna slår i taket på Kungliga slottet
Inga planer på att sänka värmen på kungens slott
Publicerad 2023-02-07
Elnotan för de kungliga slotten slår rekord trots att Statens Fastighetsverk låst delar av elavtalet.
Sedan en tid tillbaka har man vidtagit flera åtgärder för att minska kostnaderna.
– Kungen fryser inte, säger David Nord, energispecialist på Statens fastighetsverk, till DI.
Elförbrukningen för de kungliga slotten har ökat med nästan två procent jämfört med 2021, rapporterar DI. Samtidigt har elkostnaderna nått en toppnivå med drygt 27 procent trots att SFV prissäkrat delar av elen.
David Nord förklarar att det internationella elpriset har ökat och att SFV:s elpriser har följt med.
– Det kan vi inte göra någonting åt, säger David Nord.
Den största anledning till att man gjort av med mer el det senaste året är att man efter pandemin återigen tar emot besökare på slotten.
Elnotan för Kungliga slottet i Gamla stan landade på 1,9 miljoner kronor 2022. Räkningen för Drottningholms slott låg på 633 467 kronor.
– Vi tog emot drygt en miljon besökare på slotten, vilket kan jämföras med 195 000 under 2021. Även programverksamhet och konungens officiella förpliktelser återgick till en mer normal omfattning. Med så olika förutsättningar är det omöjligt att jämföra energiförbrukning mellan 2021 och 2022, säger Staffan Larsson, kungens ståthållare.
Komplicerat att sänka värmen på slottet
De flesta svenskar har anpassat sig och sänker sina kostnader genom att till exempel sänka värmen inomhus, ta kortare duschar eller tvätta på nätterna när elen är billigare.
Men att sänka värmen på de kungliga slotten är mycket mer komplicerat.
– Vi märker att där vi inte har värme över huvud taget finns risk för mögel och fuktskador. Och vi får fuktalstrande problem om vi värmer upp vissa delar av fastigheten men inte andra, säger Staffan Larsson.
Det handlar om att skydda kulturarvet. På slotten finns ovärderlig konst, möbler, textiler och annat som kan komma till skada om temperaturen sjunker för mycket.
– Det är det som är så komplicerat med en sådana här gamla byggnader. Men vi gör det bästa vi kan med de lösningar vi har. Fokus ligger på att hålla nere kostnader och ta hand om kulturarvet på bästa sätt, säger Staffan Larsson.
Victoria och Daniel sänkte sin elförbrukning
Man har bland annat dragit ner på ventilationen i receptionen där man tar emot färre gäster på helgerna. Man utnyttjar även de solpaneler som monterades på slottets tak 2018. Nu planerar man för ytterligare en anläggning på 1 600 kvadratmeter.
Haga Slott, där kronprinsessan Victoria och prins Daniel bor är ett undantag. Där minskade elförbrukningen med tio procent förra året jämfört med 2021. Notan hamnade på 356 904 kronor för 2022.
Enligt David Nord på SFV är det inte så hög beläggning på de kungliga slotten. Ett förslag är att sektionera ventilation och värme mellan utrymmen så att man kan sänka den i utrymmen som inte används lika mycket.
Staffan Larsson håller inte med om att det är låg beläggning på slotten.
– Vårt senaste verksamhetsår innehöll mängder av officiella programpunkter som statsbesök, högtidliga audienser, konseljer, medaljutdelningar, företräden och stiftelsemöten med mera. Vi hade även 800 000 besökare i våningarna på slottet, vilket var roligt. Sammantaget var 2022 ett för oss väldigt aktivt år, säger Staffan Larsson.
Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny