Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Sanningen om det livsviktiga trontalet

Uppdaterad 2023-08-29 | Publicerad 2023-08-28

Talet var det viktigaste i kungens liv men han vägrade att läsa upp vissa ord.

I en ny dokumentär avslöjar prinsessan Christina vad som hände vid kungens trontillträde – stressen, nervositeten och talet som hotade att förstöra allt.

– Vi hade hjärtat i halsgropen, berättar prinsessan i dokumentären ”Kungens innersta krets”.

Talet vid trontillträdet följer en regent resten av hans liv, det sätter en prägel på det kommande regentskapet. Därför är det oerhört viktigt att det är välformulerat och att den som läser upp det kan göra det med styrka och säkerhet.

Men när kungen fick se ett första förslag på talet tog det stopp direkt.

– Med hans besvär att läsa tal, det var ju välkänt, så ändrade vi på en del ord som jag visste med en gång att det där kommer han att staka sig på. Och då sa han ”Jag kan inte säga så där”. Då ändrade vi på det, säger prinsessan Christina.

Christina sa även till sin bror att han måste tala så att människor förstår och hör vad han säger. Det tyckte kungen var svårt och jobbigt.

– Men då kom vi på att jag stod i ena änden av rummet och han i den andra änden och så ropade jag ”Du måste tala högre, jag hör inte”. Så höll vi på, säger prinsessan Christina.

Prinsessan Christina och hennes man Tord Magnuson. Prinsessan berättar om sin bror kungen i Viaplays dokumentär ”Kungens innersta krets”.

Det var mycket nervöst och spänt

I Viaplays dokumentär ”Kungens innersta krets” berättar prinsessan om kungens första tuffa dygn som regent. Christina kom att bli kungens allra viktigaste rådgivare inför den nya rollen.

Kungen var bara 27 år gammal och hade inte haft tillräckligt med tid att förbereda sig.

– Christina har alltid varit den av systrarna som stått kungen närmast. Hon har i alla år varit en av hans närmaste rådgivare och i och med att hon är hans yngsta syster, en av dem som verkligen vågat säga vad hon verkligen tycker om saker och ting, säger Roger Lundgren som är exekutiv producent för tv-serien.

Kungens dåvarande adjutant Einar Lyth berättar att det var mycket nervöst och spänt inför talet i Rikssalen där familjen, riksdagen och representanter för det officiella Sverige var samlade.

Alla kände till att kungen led av dyslexi.

– Många människor hade nog väntat sig att kronprinsen på grund av sin dyslexi och så vidare inte skulle klara av det här något vidare.

– Det är klart att han måste ha varit fruktansvärt nervös. Det skulle vem som helst ha varit i den situationen, säger Einar Lyth.

Kungen ändrade i formuleringarna i sitt tal vid trontillträdet. Vissa ord ville han inte säga.

”Vi var stolta och nervösa”

Prinsessan Christina satt tillsammans med sina systrar Margareta, Birgitta och Désirée i Rikssalen.

– Vi hade nog hjärtat i halsgropen alla fyra tror jag, säger prinsessan och lägger till att de var stolta, nervösa och oerhört tagna.

Men kungen höll sitt tal med hög stämma utan problem och tillkännagav sitt talspråk ”För Sverige i tiden”.

Det hade han valt helt själv. Orden skulle spegla ett modernt regentskap, kungen ville inte ligga före tiden, men han ville inte heller ligga efter.

– Det var hans idé från början. Ingen annan hade påverkat honom. Inte ens jag, säger prinsessan Christina.

Prinsessorna Christina, Margaretha, Birgitta och Désirée satt på rad i Rikssalen när kungen höll sitt tal. De representerade kungens familj, hans mamma prinsessan Sibylla hade dött året innan och kungen hade förlorat sin pappa i en flygolycka när han bara var 9 månader gammal.

Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny