Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Succésagan – nu är den slut

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-16

J K Rowling har skrivit den sista boken om Harry Potter – och på lördag släpps den i Sverige

LONDON

På lördag släpps den sjunde och sista boken om Harry Potter.

Därmed närmar sig J K Rowlings succéresa sitt slut.

Aftonbladet berättar historien om den ensamstående mamman som blev rikare än drottningen – men också dödshotad och folkskygg.

Vi kan ta det i siffror.

I lördags hade den sjätte Harry Potter-filmen svensk premiär.

Nästa lördag släpps den sjunde, och sista, boken. Passande nog är det också tioårsjubileum. Första boken släpptes 1997. Hittills har böckerna sålt i 325 miljoner exemplar på 62 olika språk.

Det har sagt ka-tjing på J K Rowlings bankkonto. Hon har nu en förmögenhet på drygt 9 miljarder kronor.

Nu närmar vi oss slutet.

Två personer dör

När ”Harry Potter and the Deathly Hallows” (Harry Potter och dödsrelikerna) släpps på lördag kommer många läsare hoppa till sista sidan direkt – för att få veta vilka som dör.

Rowling bär själv på en stor sorg. När hon var 25 dog hennes mamma i MS. Mammans bortgång har präglat Rowling och hennes skrivande. Bland det första hon gjorde som nybliven miljardär var att skriva ut en check på sju miljoner kronor till ett center för ensamstående mödrar. Hon har också donerat stora summor till MS-forskning på universitetet i Edinburgh.
Det var ett kapitel i slutet som tog kål på mig. Jag grät som en idiot svepte en halv flaska champagne Döden, eller rädslan för döden, är ett genomgående tema i Harry Potter på ett sätt som tycks ovanligt i barnböcker.

Rowling berättade redan för flera år sedan att två personer dör i sista boken och att absolut sista ordet är ”scar” (”ärr”).

Även om hela serien av sju böcker formades i hennes huvud för över ett decennium sedan var det med viss – numer lyxig – vånda som hon avslutade arbetet.

– Det var ett kapitel i slutet som tog kål på mig. Jag grät som en idiot, svepte en halv flaska champagne och bara gick med mascaran rinnande längs kinderna, säger hon.

Nobbades åtta gånger

Champagnen har fått ersätta espresson hon brukade beställa in på kaféerna i Edinburgh där hon satt och skrev med dottern Jessica sovande i barnvagnen i början av nittiotalet. En kaffe och ett glas vatten var allt hon hade råd med medan hon gav liv åt den lille pojken Harry Potter och hans magiska krafter.

Historien kom till henne under en fyra timmar lång tågresa sommaren 1990.

Där och då såddes ett frö till framtida världsberömmelse.

Följer Potter på nätet

När tåget rullade in på Kings Cross hade hon redan många av karaktärerna, de lustiga namnen och stora delar av storyn klar i huvudet.

Eftersom hon inte hade råd att kopiera det flera hundra sidor långa manu-skriptet skrev hon det för hand i två exemplar.

Men Rowling fick nobben av åtta förlag innan nystartade Bloomsbury nappade. En av delägarna tog hem det första kapitlet till sin dotter.

Hon älskade det.

Rowlings fick 14 000 kronor i förskott och första boken trycktes i 2 500 ex.

– Om man, som jag gjorde då, oroar sig över om pengarna ska räcka till nästa vecka klagar man sen aldrig över att ha pengar. Du slipper bekymren och kan resa och hjälpa människor. Jag är tacksam varje dag, säger Rowling.

Framgången var något hon sökte.

Inte berömmelsen.
Jag trodde inte att folk skulle rota igenom mina sopor eller att jag skulle fotograferas på stranden

I dag är Rowling en väldigt privat person som värnar om säkerheten. Men hon är också en kvinna med stor självkänsla, som gärna följer Harry Potters succéresa och läsarnas diskussioner på olika hemsidor.

Två sekreterare räcker

varje vecka över 1 000 brev från fans. En personlig assistent för dagbok åt henne och en personlig livvakt, med en årslön på nästan två miljoner kronor, skyddar henne och familjen.

Får hotbrev i posten

Lyxvillan i Edinburgh har 13 sovrum och är värderad till 28 miljoner kronor. Den omgärdas av höga staket, elektriska grindar och övervakningskameror.

Rowling får mängder av tiggarbrev och dödshot i posten.

– Jag trodde att det skulle vara som Jane Austen att bli en känd författare, att kunna sitta hemma i enskildhet och låta böckerna vara kända i stället. Jag trodde inte att folk skulle rota igenom mina sopor eller att jag skulle fotograferas på stranden med teleobjektiv, säger hon.

På lördag – under en signering av sjunde boken på Naturhistoriska museet i London – gör hon ett av sina sista framträdanden på länge.

De sista orden skrevs på Balmoral Hotel i Edinburgh. Hon fångade stunden genom att göra en inskription på en byststaty av guden Hermes:

”J K Rowling skrev klart Harry Potter and the Deathly Hallows i det här rummet (652) den 11 januari i år.”

Vi vet redan hur den slutar.

Med ordet ”scar”.

Författaren

Potter i siffror

Böckerna

Cirkusen

Susanne Nylén

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln