Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Hur tänkte dom?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-18

Fulaste skivorna samlade i ny bok

De är fula.

Och de är gamla.

Nu har boken med Sveriges sämsta skivomslag kommit.

Det är svårt att hålla sig för skratt. En genombläddring av boken ”Sveriges sämsta skivomslag” är en garanterad humörhöjare.

Idén föddes på Sunkit

– Tanken är att boken ska vara rolig. Men vi vill inte att läsaren ska skratta åt artisterna utan med dem, säger Fredrik af Trampe, en av bokens tre författare.

Idén föddes på Klubb Sunkit i Stockholm där de tre författarna träffats för att digga udda schlager.

– Steget från att lyssna på musiken till att titta på omslagen var inte så långt. Sedan var vi förlorade, det fanns en outsinlig källa av roliga omslag att ösa ur, säger Fredrik af Trampe.

– Alla omslag i boken är egentligen inte fula. Vissa är bara roliga, udda eller – konstiga, säger Fredrik.

Bruno Wintzells album ”Debut” är med. Wintzell, som var en oerhört duktig sångare, håller om en stor gris på omslaget. Varför? kan man undra.

Nio medlemmar

Eller julskivan som Loa Falkman spelat in åt ett byggföretag. En utpräglad julskiva – med ett omslagsfoto taget i sommarmiljö. Ehh...?

Andra favoriter är Lyckselekvartettens omslag med nio (!) medlemmar på bilden. Eller Arne Weises och Henrik S Järrels barnskiva ”Mössen i ljudarkivet”.

Tar inte ansvar

– Den skivan vilar förhoppningsvis i skonsam glömska, säger Henrik S Järrel, tv-journalist och före detta riksdagsman (m).

Så du tar inte illa upp över utmärkelsen?

– Nej, jag verkar vara i gott sällskap. Och det hade känts betydligt värre om det var musikproduktionen som utnämnts till Sveriges sämsta. Omslaget känner jag inte så stort ansvar för.

Olle Castelius

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln