Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Jesus hade inte anfallit Irak

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-02

Sören Wibeck presenterar den historiske Jesus: rebell och ingen mes

Det går en Jesustrend genom bokvärlden.

Varje dag kommer fyra nya böcker om honom.

Nu ger författaren Sören Wibeck ut en kritisk biografi som presenterar Jesus ur ett nytt perspektiv.

– Han var en rebell som utmanade alla gamla föreställningar.

Sören Wibeck.

Sören Wibecks ”Jesus. Jude, rebell, gud?” är en utförlig exposé över Jesus och hans tid, dagens moderna forskning och en granskning av källorna.

– Jag tyckte det fanns ett behov av att skriva på svenska för en svensk publik. Jag vill utmana färdiga åsikter. Få läsarna att reflektera över det som är vedertaget. I min bok står den historiske Jesus i fokus och jag hoppas att innehållet ska intressera såväl troende som agnostiker och ateister.

Blodig historia

Jesus har varit den dominerande gestalten i västerlandets historia under 2 000 år och hans öde har fascinerat konstnärer, författare och regissörer.

– Mel Gibsons film ”The Passion of the Christ” blev en oerhörd publiksuccé. Den skildrar Jesus tolv sista timmar och är väldigt blodig. Fast förre påven Johannes Paulus gillade den: ”Det var ju så det gick till”, sa han.

Andra exempel är Andrew Lloyd Webbers musikal ”Jesus Christ superstar”, Martin Scorseses ”Kristi sista frestelse” och Franco Zeffirellis tv-serie ”Jesus of Nazareth”.

WWJD-knappar

– Men det är otacksamt att producera filmer om Jesus, finansiellt riskfyllt och konstnärligt svårt. Resultatet blir lätt statiskt. Vi vet ju hur det slutar. De flesta biobesökare har också en idé om hur Jesus ska se ut. En kritiker skrev att han aldrig har velat se George Stevens film ”The greatest story ever told” med Max von Sydow i huvudrollen. Orsak: von Sydow hade sidbena. Jesus hade mittbena. Det vet väl alla!

I presidentvalskampanjen år 2000 sa George W Bush att han ofta ställde sig frågan vad Jesus skulle ha gjort.

– Han hade säkerligen inte startat Irakkriget. Jesus predikade icke-våld. I USA finns många som bär knappar med texten WWJD, What would Jesus do? Knapparna kan köpas på nätet och ska fungera som en påminnelse om vem som är den moraliska auktoriteten i deras liv.

Sören Wibeck, som noga studerat de urgamla skrifterna och intervjuat de främsta Jesusforskarna i världen, tror inte att folk i gemen verkligen inser att om de handlade på samma sätt som Jesus skulle det kunna få kännbara konsekvenser.

– Är det så smart att kalla landets ledare för ”vitkalkade gravar, vackra på utsidan men inuti fulla av dödas ben och annat orent”? Jag är övertygad om att Jesus inte var så mild och menlös som den kristna traditionen gjort honom. Han utmanade etablissemanget och de traditionella värderingarna. Han vände sig mot de rika, kämpade för jämställdhet och lyfte fram kvinnans betydelse. Så radikal som Jesus har kyrkan aldrig varit.

Inspirerad av Da Vinci-koden

En av de populäraste böcker som skrivits under senare år är Da Vinci-koden av Dan Brown. Den har sålt i över 60 miljoner exemplar och översatts till 44 språk. I den gifte sig Jesus med Maria Magdalena och de fick ett barn tillsammans. Ända in i vår tid skulle det således kunna finnas ättlingar till Jesus.

– Dan Brown glider mellan sanning och fiktion och han gör det skickligt. Den oerhörda framgången är ett tecken på hur fängslade människor är av Jesusgestalten. Jag fick delvis idén till min bok efter att ha läst Da Vinci-koden. Jag ville beskriva vad vi verkligen vet, vad som är sant och varifrån vår kunskap kommer.

Fakta: Sören Wibeck

Sören Wibecks boktips till...

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln