Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

Iransk anti-hjälte

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-27

Råbarkad och läsvärd revolutionssatir

Gerami.

På Skellefteåförlaget Ord & Visor får författaren betala produktionskostnaderna, men boken blir i alla fall till. Mohammad Gerami är en av dem som tagit den chansen med sin råbarkade revolutionssatir och moralitet från iranska landsbygden, Versläsaren och den levande martyren.

Gerami skyr finspråk och finlitterära grepp. Hans hjälte, den saftigt svärande analfabeten Issa, går igenom hårda prövningar. Hustrun dör, hans egen kusin, tjuven Tiggar-Ali, lurar i honom starksprit och stjäl alla äpplena i fruktträdgården och Issa mister både jobbet, stugan och marken han lovats av jordägaren Bähram. På nåder får Issa flytta in bakom svågern, mulla Alis fähus, och sköta hans kossor.

Men Issa är inte dum. Han lär sig Koranverser utantill och läser verserna vid gravarna på kyrkogården som fylls av martyrer från kriget mellan Iran och Irak. Han tjänar snart mer pengar än mulla Ali. Efter att ha läst Guds ord för en slagen och döende ung prostituerad slängs dock Issa i fängelse av Tiggar-Ali som gjort snabbkarriär i Revolutionsgardets Moralkommitté.

Geramis frispråkiga skröna från åtti­talets Iran är en kulturell skvader, en salig blandning av våldsamheter, känslosamheter, brott och straff och iranska kraftuttryck på odikt svenska. Men läsvärd.

Mohammad Gerami

Pia Bergström

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.