Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

Vass Buller med humor

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-11

Buller är en charmig och klok liten kille. Och han har god nytta av sin klokhet, eftersom han lätt hamnar i brydsamma situationer, inte minst på grund av sina föräldrar. Buller är inget curlingbarn utan hör snarare till de utsatta barn som tvingas bli kompetenta och ansvarstagande. Buller längtar efter en normal mamma och pappa, som någon gång frågar hur det gått i skolan och som är hemma på kvällarna.

Pappa Stellan är det eviga barnet, som drömmer om att göra den stora uppfinningen men som skändligen misslyckas. I Bullers baby, Håkan Jaenssons femte bok om Buller, råkar han vid ett av sina experiment spränga hela lägenheten. Familjen får flytta in i en barack på gården, och alla grannar är arga och sura över förödelsen. Mamma Berit jobbar åt Frälsningsarmén och sköter deras affär Myrorna. Hon har också startat det populära kaféet Frälsi’s Coffee, som kräver nästan all hennes tid. Därför får Buller ofta ta hand om sin lillasyster Beda.

En mörk, socialrealistisk skildring med samhällskritisk udd, alltså? Nej, inte alls. Visst handlar det om svårigheten att få livet att fungera, att lyckas förena jobb, barn och äktenskap. Men det här är en humoristisk skildring med vass replikföring. Här förenas en väl utvecklad känsla för situationskomik med en inkännande attityd till det litet udda i tillvaron. Buller är en levnadskonstnär och dessutom en barnlitteraturens flanör, som med eller utan Beda i barnvagn strosar fram längs Stockholms gator och kajer. Bokens intrig kanske inte riktigt övertygar, men det är en underhållande samtidsskildring med lagom många förvecklingar och missförstånd som lyckligen reds ut.

Barnroman

Lena Kåreland

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.