Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

”Trujilo var ett monster”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-05-07

Mario Vargas Llosa har skrivit en dokusåpa på högsta litterära nivå

Hans närmaste män ställde sina fruar och döttrar till hans förfogande.

Han hade minst 40 utomäktenskapliga barn.

– Trujillo var en diktator som medvetet använde sex som maktinstrument, säger Mario Vargas Llosa, världsberömd författare på Sverigebesök.

SKA SKRIVA OM KÄRLEKEN Mario Vargas Llosas nästa bok ska handla om kärlek, spänna över 40 år och utspelas i Lima, Paris, London och Madrid, städer han bott i. ”Under de här åren har relationerna mellan man och kvinna förändrats i grunden och det vill jag skildra.”

Hans bok ”Bockfesten” är en mästerlig studie i hur en enda man kan driva ett helt folk till underkastelse. Rafael Leonidas Trujillo höll Dominikanska republiken i ett järngrepp från 1930 till 1961, då han mördades av en motståndsgrupp.

– 1975 reste jag dit och stannade i åtta månader. Trujillo fanns fortfarande kvar som en svart skugga. Människorna talade om honom, jag hörde hårresande historier om hans grymhet och utstuderade förmåga att förnedra sin omgivning. Till slut fick jag lust att skriva en bok om honom.

Tvingade till sex

Mario Vargas Llosa träffade flera av de människor som arbetat med Trujillo, intervjuade vanligt folk som upplevt hans rege­ringsperiod, läste och studerade allt material han kom över.

– Han var värre än jag kunnat föreställa mig, ett monster. Han testade sina ministrars lojalitet genom att tilltvinga sig sex med deras hust­rur. I de allra flesta fall svalde de förödmjukelsen och hade ingenting att invända. Jag talade med hans sekreterare som bekräftade att det inte var ovanligt att fattiga bönder kom med sina små flickor som presenter. Ibland blev det så många att han inte visste vad han skulle göra med dem.

– Den här blinda lydnaden hade en förödande effekt på hela samhället. Trujillo regerade med hjälp av våld och mord, människor som hamnat i onåd kastades till hajarna och skräcken förlamade befolkningen. Man kan göra motstånd i början av en diktatur. Det blir betydligt svårare när härskaren väl förfogar över maktmedel som militär, polis, censur och domstolar. Efter en tid kapitulerar samhället och det blir enklast att börja odla myten om en stark man som kan lösa alla problem.

Skulle bli officer

”Bockfesten” är en andlöst spännande thriller, en dokusåpa på svindlade hög litterär nivå. Boken väckte stor uppståndelse i den latinamerikanska världen och blev en bästsäljande skandal, inte minst för att allt som står i den är historiskt belagt.

– När jag växte upp var det militärdiktaturer överallt i Latinamerika. I dag har vi för första gången vänsterrege­ringar som är demokratiska. Lula i Brasilien är ett utmärkt exempel. Så visst har det gjorts framsteg. Det är farligt att ägna sig åt nattsvart pessimism. Jag tror att det finns hopp för Latinamerika.

Mario Vargas Llosa är född i Peru. Redan som barn älskade han att skriva och fantisera och drömde om att bli författare. Hans far ville att han skulle utbilda sig till officer i stället och skickade honom till en militärakademi.

Skrev kärleksbrev – åt andra

– När mina kurskamrater fick brev från sina flickvänner bad de mig om hjälp med att skriva svar. Så jag agerade som en sorts Cyrano de Bergerac.

Han skrev också erotiska noveller och fick betalt i form av cigaretter.

I dag bor Mario Vargas Llosa i Madrid och har gett ut en lång rad böcker som fått stor internationell uppmärksamhet. En dag kanske han får Nobelpriset – hans namn förs alltid fram som ett av de starkaste i förhandsspekulationerna.

Fakta:

Mario Vargas Llosas boktips till...

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln