Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

De avslöjar sina kända föräldrar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-09-01

Kändisbarn skriver böcker om uppväxt

Självbiografisk Lina Forss är barn till Wictor Forss (lilla bilden) som på 80-talet var en av Sveriges rikaste män. I hennes debutroman ”Vildängel” skiljer sig föräldrarna.

De kämpar med minnen från sin svåra uppväxt.

Nu vågar kändisbarnen skriva om verkligheten bakom den lyckade fasaden.

Kamouflerade med andra namn hängs de berömda papporna ut som självupptagna och frånvarande. Svarta familjehemligheter om misshandel, mobbning, sjukdom och död avhandlas offentligt.

Nyligen romandebuterade Lina Forss, dotter till finansmannen Wictor Forss. I våras kom boken där Sigge Eklund gör upp med pappa Klas Eklund, chefsekonom på SEB.

Ett annat färskt exempel är Cecilia von Krusenstjerna, dotter till styrelseproffset och tidigare Volvochefen P G Gyllenhammar. I hennes debutroman beskrivs både pappa P G och morfar Gunnar Engellau – även han före detta Volvochef – som maktgalna.

Obehagligt

– Självklart funderade jag på över vad det skulle innebära med tanke på att pappa är känd. Men allt skrivande handlar om att våga berätta om det som är obehagligt, säger Cecilia von Krusenstjerna.

Hon vill inte prata om hur hennes mamma och pappa reagerade på boken. Men tror egentligen inte att skillnaden är så stor jämfört med författare som skriver om okända föräldrar.

Kändis räcker inte

– Det är ju inget ovanligt att författare utgår från sig själva, säger hon.

Hans Isaksson, förläggare på Albert Bonnier förlag, förnekar att kändisskap i sig är tillräckligt för att få ge ut en bok. I stället granskas manus där man kan känna igen verkliga personer extra hårt.

”Det blir fjantigt”

– Vi uppmanar inte författare att skriva om sina kända föräldrar. Vi har inte använt pappan i marknadsföringen av Sigge Eklunds bok. Men om författare försöker maskera verkliga personer kan det bli fjantigt, säger Hans Isaksson.

En klassiker bland självbiografiska böcker är Jans Myrdals obarmhärtiga skildring av makarna Myrdal – som ledde till en livslång brytning.

”Gunnar Myrdal var en självupptagen och barnhatande karriärist”

Katarina Sternudd

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln