Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

”Min väninna blev terrorist”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-11-20

Loretta Napoleoni varnar för den svarta ekonomin

Hennes bästa väninna avslöjades som terrorist.

Det är anledningen till att Loretta Napoleoni skrev boken ”Oheligt krig”, om den moderna terrorismens ekonomiska rötter.

– Vi hade känt varandra sen barndomen och jag hade inte anat någonting.

TERRORFORSKARE Hon har i många år forskat i den internationella terrorismen och dess finanser, och är nu en av världens ledande experter. ”Jag anser att det verkliga hotet mot västvärldens demokratier är att den svarta ekonomin tar sig in i den vita och förgiftar den”, säger hon.

Loretta Napoleoni ville veta varför hennes väninna blivit medlem av den våldsamma, italienska extremiströrelsen Röda brigaderna. Det blev början på många års forskning om den internationella terrorismen och i dag räknas hon som en av världens ledande experter i ämnet.

Loretta Napoleoni, född och uppvuxen i Rom, är journalist och verksam vid London School of Economics. Hon är i grunden ekonom och har arbetat på bland annat Chase Manhattan Bank och Internationella valutafonden.

Mord och rån

Röda brigaderna var en marxist-leninistisk organisation som under 1970- och 80-talen försökte genomföra en proletär revolution i Italien. För att uppnå sitt mål använde de sig av rån, kidnappningar, mordbrand och mord på höga politiker.

– Min väninna var blyg, snäll och lite naiv. Vi studerade samtidigt på universitetet och umgicks i vänsterkretsar. Men att hon skulle liera sig med en extremistgrupp som Röda brigaderna var för mig obegripligt. Hennes förklaring var att hon blivit kär i en av ledarna. Så när hennes älskare sa åt henne att gå med gjorde hon det. Därefter fanns det ingen väg tillbaka.

Ingen var intresserad

Loretta Napoleoni besökte henne i fängelset och fick på så vis möjlighet att intervjua den man som mördade Italiens förre premiärminister Aldo Moro.

– Han hade haft en hög position inom gruppen och det som slog mig var att han talade som en företagsledare. Det språket känner jag igen efter mina år i finansvärlden. Det var inte utan stolthet han beskrev hur hans underlydande dragit in massor av pengar genom olika kriminella aktioner och hur väl de förvaltat sina ”inkomster”.

Loretta Napoleoni insåg att terrorverksamhet ingalunda är gratis och började undersöka hur finansieringen gick till.

– Under hela 90-talet samlade jag på mig massor av material men ingen var intresserad. Terrorismen ansågs besegrad. PLO hade officiellt accepterats, IRA låg i fredsförhandlingar, Baader-Meinhof-ligan i Västtyskland var krossad. Mycket få visste vad al-Qaida stod för. Det var bara ETA i Baskien som fortfarande var aktivt.

Nedringd av förläggare

Men så inträffade 11 september 2001.

– På ett dygn förändrades allt. Jag blev nedringd av förläggare som plötsligt ville att jag skulle skriva den bok jag förgäves försökt få utgiven i åratal.

Loretta Napoleoni kallar det hon studerar för ”bruttokriminalprodukten”.

– Vi har att göra med en parallell världsekonomi som byggts upp genom knarksmuggling, penningtvätt, falskmynteri, kontokortsbedrägerier och annan kriminalitet i samarbete med terrorister från världens alla hörn. Omsättningen ligger numera på 150 miljarder dollar om året. Och den bara växer.

– Den nya generationens terrorledare vet precis hur globaliseringen och dess instrument fungerar. De använder datorer och konton i offshorebanker i skatteparadis. Det har de lärt sig av bland andra amerikanerna som under kalla kriget understödde underjordiska terrornätverk och byggde upp kanaler för smuggling av vapen och narkotika. Vi står inför en mäktig fiende som har djupa kunskaper om vår värld men som vi själva knappt känner.

”Det är bråttom”

– Jag anser att det verkliga hotet mot västvärldens demokratier är att den svarta ekonomin tar sig in i den vita och förgiftar den. Det kan förstöra våra samhällen, vi kommer att invaderas av kriminella, onda krafter. Tyvärr ser jag inte någon politiker i hela världen som har tillräckligt med mod och styrka för att ändra den här utvecklingen.

– Det enda vi kan hoppas på är att det växer fram en motrörelse bland vanliga människor. Och det är bråttom.

Fakta: Loretta Napoleoni

Loretta Napoleonis boktips till...

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln