Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

Sinnligt, i rasande tempo

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-14

Nina Bouraoui – med ny bok på svenska.Foto: JOHN FOLEY/OPALE

Nina Bouraouis författarskap gungar våldsamt mellan tillvarons motsättningar; pojke, flicka, yttre och inre, Frankrike, Algeriet, oskuld och synd.

Nu finns en ny bok av henne på svenska: Mina onda tankar. En tät och mycket sinnlig text som huvudsakligen utspelar sig i Sydfrankrikes ”sexuella städer”, och där författarinnans skuldkänslor kommer ur ”övermåttan av kött”.

För Nina Bouraoui är skuggsidorna viktiga; det är ur dem skrivandet får fart. Och ett rasande tempo har den nya boken. En monolog på drygt två hundra tättryckta sidor, i ett enda stycke. Som en gigantisk utandning, bara.

Nina Bouraoui är född några år efter det algeriska upproret mot Frankrike, något som har satt djupa avtryck i hennes författarskap. Det djupa sår kriget i Algeriet satte i den franska samhällskroppen har en personlig parallell hos Bouraoui då hon växte upp med en fransk mor och en algerisk pappa, och då hon under hela barndomen delade sin tid mellan Alger och olika orter i Frankrike.

Detta sår, det söndrade, går genom hennes tre senaste böcker, från Pojkflickan (på franska heter boken Garçon manqué som ungefär betyder ”bristfällig pojke”) som är en hård och kritisk skildring av det manschauvinistiska system som beskär kvinnors frihet, över förra årets bok, Dockan Belle, som i dagboksform på ett självutlämnande sätt undersökte den sexuella identiteten.

Den nya boken binder samman alla hennes erfarenheter kring kön och nationalitet, och fördjupar dem.

Roman

Anders Paulrud

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.