Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

”Vi ville rädda kvinnor i nöd”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-03-19

Nu har poikdrömmen blivit en roman

Det tog 18 år Tony Elgenstierna har lådorna fulla med manuskript, för han beslutade redan som åttaåring att bli författare och har skrivit sen dess. Nu, vid 42 års ålder, debuterar han med romanen "Kvinnor i nöd", en rolig skildring av hans uppväxt i Eskilstuna. Den tog 18 år att skriva.

Han hade läst Stålmannen, Tarzan och Fantomen.

Och alla räddade de kvinnor i nöd.

- Aha, det är så man gör för att få deras kärlek, tänkte den då 14-årige Tony Elgenstierna.

Han och hans bästa kompis hade en plan. Eftersom de inte haft några större framgångar hos det andra könet beslöt de sig för att annonsera efter brevvänner i tjejtidningen "Starlet". Deras annons började så här: "Vi är två 14-åriga killar som söker brevvänner i samma ålder. På fritiden räddar vi kvinnor i nöd och...

Hur det gick sen kan man läsa i nyutkomna boken "Kvinnor i nöd", något så ovanligt som en rolig debutroman.

-  Jag har skrivit på den i 18 år. När den äntligen var färdig skickade jag manuset till ett förlag men då gick det snabbt. De hörde av sig efter en vecka och förklarade att de skulle ge ut boken, säger författaren Tony Elgenstierna, 42.

Han är gymnasielärare i Uppsala med ett förflutet som journalist.

Verkade klara sig själva

-  Romanen handlar om hur det var att växa upp i industristaden Eskilstuna under 1980-talet och bygger på de minnen jag har av min barndom. Minnet konserveras av socker eller ättika för att hålla. Jag levde i en kvinnovärld som styrdes av min tuffa mamma, moster och deras väninnor. De var inte precis några offer. Snarare var det männen som var utbytbara.

- Så det var i själva verket väldigt svårt att hitta kvinnor i nöd att rädda från hotande faror. Kvinnorna verkade klara sig alldeles utmärkt utan några grabbar i 14-årsåldern som längtade och längtade och längtade efter Kärleken.

Tonys pappa arbetade på verkstad och mamma med dagisbarn. Själv bestämde han sig redan som åttaåring för att bli författare.

-  Jag var väldigt förtjust i B Wahlströms pojkböcker. Jag läste dem inte utan det var omslagen som fascinerade mig - där fanns bilder på starka, äventyrliga killar. Hela mitt liv har jag skrivit - om indianer, science fiction, romaner, barndeckare. Lådorna är fulla. Jag har skrivit sex uppsatser om barnboksförfattaren Hans Erik Hellberg. Han tog mig genom hela universitetet.

Parallellt med sitt opublicerade författarskap arbetade han mellan 1990 och 1994 som journalist på Bergslagsposten.

- Min fru och jag trodde att vi var grönavågare och flyttade till Lindesberg. Men det var vi inte visade det sig, så vi flyttade tillbaka till Uppsala.

Trivs som lärare

Tony Elgenstierna säger att han trivs utomordentligt med att vara gymnasielärare.

- Vi lärare försöker hålla det hemligt att man kan ha det bra i skolan för att få upp våra löner.

Han håller självklart på med att skriva en ny roman.

- Jag hoppas att den här blir klar något snabbare, att den bara ska ta 18 månader i stället för 18 år. Min förhoppning är att den ska vara rolig och jag har sparat några skämt till den. Men vad är egentligen humor? Vad är roligt? Jag har funderat mycket på det och testat en del klassiker i genren på mina elever men de var måttligt roade.

- Komedin har alltid värderats ned och tragedin värderats upp. Så har det varit i tusen år. Trots att det är mycket lättare att skriva om sorgliga saker än tvärtom.

Tony Elgenstiernas boktips till...

Ola Skinnarmo, äventyrare

Ola Skinnarmo, äventyrare.

Jane Fonda, filmstjärna:

Jane Fonda, filmstjärna.

Dr Phil, psykoterapeut

Dr Phil, psykoterapeut.

Fakta: Tony Elgenstierna

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln