Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

”Män kan inte tala som kvinnor”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-04-02

Tomas Böhm skriver om konsten att få en förälskelse att övergå i livslång kärlek

Om man vill få sin man på dåligt humör ska man säga: "I kväll ska vi tala om vår relation."

- Kvinnor tror att deras män är som deras väninnor. Men att sätta sig ned, se varandra i ögonen och börja samtala känns för hotfullt, det blir helt på kvinnans villkor.

vi är olika ”Män är oftast målinriktade när de talar. De kan prata om en fotbollsmatch, om ett tv-program. Kvinnor har ett helt annat behov av att resonera”, säger Thomas Böhm, psykoanalytiker och författare som nyligen utkom med boken ”Kärleksrelationen”.

Psykoanalytikern Tomas Böhm vet mycket om förhållandet mellan män och kvinnor och han har samlat sina kunskaper i nya boken "Kärleksrelationen".

- Om man vill tala med en man ska man göra det under en promenad, under en biltur eller om man till exempel står på en bro och tittar över en flod. Mannen måste få behålla sin manliga stil och få respekt för sitt sätt att prata. Det känns skrämmande för många män att tvingas prata på ett kvinnligt sätt. Å andra sidan behöver kvinnan också känna att mannen är beredd att komma till hennes planhalva, där relationer går att tala om.

Tomas Böhm skrev för 20 år sedan tre böcker som blev mycket uppmärksammade och såldes i över 60 000 exemplar: "Efter förälskelsen", "Om otrohet" och "Ska du säga!". Nu har han arbetat om dem och skrivit till ett nytt kapitel om den långvariga kärleksrelationen - den som många längtar efter men få lyckas upprätthålla.

Hoppa över första äktenskapet

De flesta av oss har upplevt förälskelsens rosafärgade rus och besvikelsen då det är över.

- När den första lidelsen lagt sig är det gott att veta att man gjort ett bra val - om man nu anser att man gjort det. Att man har något att luta sig mot. Det underlättar övergången från förälskelse till kärlek. Enligt kemisterna ersätts då lusthormonet dopamin av oxytocin, som utlöser välbefinnande.

- Om man kunde borde man kanske hoppa över det första äktenskapet och gå direkt på det andra. Då har man lärt sig att kärleken måste värderas och utvecklas. Att man måste vårda sin relation och hålla på med ett rengöringsarbete, röja bland problem och konflikter så att det inte samlas på hög och kväver kärlekslågan.

Tomas Böhm har ett motto som är värt att tänka på för varje par som vill leva i en kärleksrelation: "Jag vill inte vara med dig om du inte vill vara med mig."

"Ditt problem är mitt"

- Man måste ha respekt både för sig själv och den andre. Det finns människor som anser att den andra personen inte FÅR lämna en. Men kärleksrelationen kan bara leva om båda vet att den kan riskeras när som helst. Paradoxen är att vi behöver prata om hur trötta och utleda vi är på varandra och förhållandet, för att ha en chans att rädda och återupprätta det.

- I förälskelsen blir två liv ett, i kärleksrelationen blir paret åter två personer. Där blir det också möjligt att ta den andres otillfredsställelse på allvar - om du har ett problem så blir det ett problem för mig. I stället för att avvisa det som Suzanne Reuter i klassikern: "Blanda inte in mig i vårt förhållande!"

Många lever utan sex

Tomas Böhm är handledare på flera familjerådgivningsbyråer och där har han upplevt hur en av parterna i förbigående kan säga att det sexuella samlivet upphört för länge sedan.

- Det finns betydligt fler än man tror som lever i så kallade vita äktenskap. Och det redan i åldrarna 35-40. Det känns för laddat att tala om. Man lägger locket på. Det är ett olöst problem som är förknippat med skam och skuld. Kvinnor kan ha haft svårt att uppta samlivet efter en förlossning, män kan vara delvis impotenta. Men man håller ihop för "trygghetens", ekonomins och barnens skull.

Många skaffar sig ett sexuellt förhållande vid sidan om.

- Ofta intalar de sig att det inte betyder något. Men ett utomäktenskapligt förhållande påverkar alltid huvudrelationen.

Fakta: Thomas Böhm

Tomas Böhms boktips till...

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln