Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

”Jag läser mycket som har med jobbet att göra”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-07-26

Jan Guillou om böcker och boktips

När författaren inte läser i jobbet föredrar han moderna svenska romaner. Blir det tid över så kopplar han gärna av med någon av författarvännernas deckare.

Vilken är ditt bästa sommarläsningstips?

Jag har svårt att rekommendera någon bok eftersom jag vet att de flesta svenskar läser sådant som jag aldrig skulle komma i närheten av. Det är ju tillåtet men själv ska jag läsa om Ebbe Karlsson affären eftersom det intresserar mig då jag har varit inblandad. Men det tror jag inte att så många är intresserade av.

Vilken typ av litteratur läser du själv?

Alltså, två gånger om året har jag små korta perioder för så kallad frivillig läsning. Alltså läsning som bara är för nöjes skull. En lyx som jag nästan får dåligt samvete för eftersom det är så oansvarigt att sitta och läsa något som bara är för nöjes skull. För jag läser så mycket som har med jobbet att göra. Men då brukar jag läsa moderna svenska romaner i första hand och sen en del som slagit internationellt och som är omtalat av ett eller annat skäl.

Någon speciell författare som alltid skriver något som du gillar?

Ja, tvångsmässigt så måste jag läsa en del kriminallitteratur därför att Lisa Marklund är en god vän till mig, Henning Mankell är en god vän till mig och Leif G Persson har åtminstone varit en god vän till mig.

Anne Holt dessutom, så fyra är det. Å, då gäller det att gilla läget så jag tycker nog att de här är bra allihop.

Se intervjun med Jan Guillou här:

Läs också:

Fler boktips:

aftonbladet.se

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln