Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

”Livet blir rikare när man är två”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-10

Håkan Nesser har funnit kvinnan han vill köpa gravplats tillsammans med

INGEN PRESTATIONSÅNGEST Håkan Nesser har aldrig problem med idéer till sina kriminalromaner. Och han känner inte att han måste förnya sig varje gång. ”Ibland skriver kritikerna att  nu har Nesser slagit in på en ny stig . Men det har jag inte!”

Kräver skapande en smula ångest?

Nej, inte för den lugne Håkan Nesser i alla fall.

Fast en gång har han faktiskt kastat en dyrbar vas i golvet så att skärvorna flög.

Håkan Nessers andra bok om kriminalinspektör Gunnar Barbarotti, ”En helt annan historia”, har precis kommit ut. Där ruvar ondska och död och människor som under ytan är kapabla till en hel del hemskheter.

Precis tvärtom mot Nessers privatliv: där råder framtidstro och lugn. Även om han någon gång ilsknat till på enstaka kritiker så har trevligheten blivit den okrönte deckarkungens kännemärke.

Är du så harmonisk som du verkar?

– Ja, jag tror det. Jag känner ingen frustration över min egen person, har inget behov av att hävda mig. Då kan jag oroa mig mer över världens tillstånd.

– Visst har jag haft kriser med oro och ångest – jag har gått igenom en skilsmässa och har barn så det är oundvikligt. Men man lär sig av det.

Pappa var lantbrukare, mamma kontorist, Håkan enda barnet. Att en del av tryggheten kommer från uppväxten i lilla Kumla är han säker på.

Vad gör du när du blir arg då – väser ”jäklar” mot en kudde?

– Neej...jag tystnar nog. En enda gång var jag så arg att jag kastade en Alvar Aalto-vas i ett stengolv. Den var väldigt dyr, så sådant har jag slutat med...

Du kanske är en sån som pyser inåt i stället – har du bettskena?

– Nej, ingen sån heller, haha.

Håkan Nesser verkar helt enkelt ha kokat ihop en lycklig soppa av sitt liv. Receptet: böcker, förmågan att uppfylla sina drömmar – och kärlek. För han är inte ungkarlstypen.

– Livet blir rikare när man är två. Man delar erfarenheter och får nya infallsvinklar. En ensam äldre man – tänker han så många nya tankar egentligen?

Med Elke, hustrun sedan sju år, är han nästan säker på att det är kärlek för resten av livet.

– Ja, vi kan nog köpa gravplats ihop. Båda har vi andra äktenskap bakom oss och blir inte chockade när vi bråkar – vi vet att det går över. Vi har en stor dos trygghet men samtidigt ska man aldrig vara helt säker. Det som hotar en relation är dumpassionen, att tro att gräset är grönare på andra sidan. Så det måste finnas en spänning också, en nyfikenhet på förhållandet och livet.

Från Uppsala till New York

När det gäller att uppfylla sina drömmar vill Håkan inte vara den som ångrar att han inte vågade. Sedan några månader bor han och hustrun i New York. De sålde lägenheten i Uppsala och magasinerade det mesta.

På Gotland finns nu ”en grund och ett par pinnar” som nästa sommar ska vara ett hus klart för inflyttning – något han ser fram emot.

Men nu ska vi se om han inte blir åtminstone lite irriterad. En litteraturvetare i Uppsala har studerat kvinnoskildringarna i Nessers böcker och bedömer dem som förbluffande traditionella och klichéartade.

Vad sägs?

– Hmm, muttrar han och sätter faktiskt upp en lite, lite missnöjd min.

– Det kan man förstås påstå. Hon kan skicka sina slutsatser till mig så får jag läsa. Jag tror i och för sig att kvinnor är mindre förvirrade än män och att de generellt sett tänker mer på barns välbefinnande. Det kanske man kan säga är klichéartat.

En av dina styrkor är överraskande slut. Har du något tips om hur jag kan avsluta den här artikeln?

– Javisst, med en egen dikt! Skriv 14 rader om ditt liv, haha.

Nej, jag tror jag avstår denna gång, annars blir artikeln nog för lång.

Fakta: Håkan Nesser

Håkan Nessers boktips till:

Cecilia Gustavsson

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln