Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

”Fanatiker har ingen humor”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-21

Amos Oz slutar inte hoppas på en fredlig skilsmässa mellan Israel och Palestina

EFTERLYSER SANS Amos Oz är i Stockholm för att presentera sin senaste bok ”Hur man botar en fanatiker”. Fanatism/fundamentalism – på båda sidor – är hindret för fred i Mellanöstern. ”Jag menar att det inom varje samhälle bara är de sansade som är i stånd att tygla fundamentalismen”, säger Amos Oz.

Hur bekämpar man fanatism?

– Med hjälp av humor och nyfikenhet.

Det säger Amos Oz, Israels störste författare.

Han är i Stockholm för att presentera sin senaste bok, där han ger sin syn på den företeelse som mer än något annat ligger till grund för dagens våld och terror, nämligen fanatismen. ”Hur man botar en fanatiker” är ett koncentrat av visdom, briljant skärpa och historisk kunskap på 88 sidor.

Amos Oz har länge varit engagerad i försöken att skapa fred mellan israeler och palestinier.

– Men kriget mellan Hizbollah och Israel har gjort det svårare för fredsrörelsen. Varför ska vi ge bort land när det enda vi får tillbaka är raketer? Men det finns inget alternativ. Vi måste börja om från början, ju förr desto bättre.

Amos Oz anser att Israel hade rätt att svara på oprovocerat våld från Hizbollahs sida.

Orimligt våld

– Men jag är mycket kritisk till en del bombningar, som var helt orimliga. Krigföringen borde ha begränsats. Under antiken förde man bort barn och kvinnor från slagfälten för att de inte skulle skadas. Att skjuta på barn och kvinnor är oförsvarligt och jag håller bägge sidorna ansvariga. Men så ser krigets ansikte ut på 2000-talet.

Han hoppas att Libanons regering, med hjälp av FN- trupper, ska kunna kontrollera södra delen av sitt land.

– Men blir Hizbollah kvar är det bara en fråga om tid innan vi får se mer våld.

Man behöver inte vara någon överdriven pessimist för att tycka att framtidsperspektivet ser rätt svart ut. Ändå verkar Amos Oz hysa ett hopp, han hävdar envist att det måste gå att skapa fred mellan israeler och palestinier. I åratal han han förespråkat en tvåstatslösning inom 1967 års gränser.

Att skiljas gör ont

– I bästa fall hoppas jag på en hederlig och rättvis skilsmässa mellan Israel och Palestina. Och skilsmässor är aldrig lyckliga, inte ens när de är mer eller mindre rättvisa. De gör ändå ont, de är plågsamma.

– Särskilt denna skilsmässa som på många sätt blir underlig, eftersom de

båda skilsmässoparterna definitivt bor kvar i samma lägenhet. Ingen flyttar ut. Lägenheten är dessutom så liten att det blir nödvändigt att bestämma vem som ska ha sovrum A och vem som ska ha sovrum B.

Sprida hopp

Men han vet också att även om en majoritet av araber och judar vill ha en tvåstatslösning finns det fanatiker på bägge sidor som kommer att försöka sabotera alla förhandlingar.

– Fanatism är ofta kopplad till en atmosfär av djup hopplöshet. När människor känner att det inte finns annat än nederlag, förödmjukelse och värdelöshet kan de ta sin tillflykt till olika former av desperat våld. Enda sättet att slå tillbaka hopplösheten är att skapa och sprida hopp, kanske inte bland fanatikerna men bland de sansade.

– För de sansade människorna existerar faktiskt. Jag menar att det inom varje samhälle bara är de sansade som är i stånd att tygla fundamentalismen. Måttfull islam är den enda kraft som skulle kunna tygla fanatisk islam. Måttfull nationalism är den enda kraft som kan tygla fanatisk nationalism.

Enligt Amos Oz är fanatismen äldre än islam, äldre än kristendomen, äldre än judendomen, äldre än någon ideologi eller religion i världen. Fanatismen är tyvärr en ständigt närvarande beståndsdel i den mänskliga naturen, en ond gen, om man så vill.

– Människor som bränner moskéer och synagogor i Europa, som spränger abortkliniker i USA, skiljer sig inte från bin Ladin när det gäller vilket slags brott de begått, utan bara i brottens skala.

Har alltid rätt

Amos Oz säger att fröet till fanatism alltid ligger i kompromisslös rättfärdighet. En fanatiker har alltid rätt till hundra procent.

– Och så har de ingen humor. Fanatiker är ofta mycket sarkastiska. Humor rymmer förmågan att skratta åt sig själv. Humor är förmågan att se sig så som andra kan se en. Jag har aldrig sett en människa med sinne för humor bli fanatiker.

En annat motmedel är nyfikenhet.

– Barn är alltid nyfikna. Och nyfikenhet är grunden för all utbildning, all kunskap. Men nyfikenheten undertrycks ofta av skolsystemet och betraktas som ett tecken på omognad och fåfänglighet.

Fakta: Amos Oz

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln