Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

Moberg över alla hinder

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-30

Åsa Moberg.

Autodidakten Åsa Moberg kom från ingenstans och blev som tonåring rikskänd krönikör i Aftonbladet. Sedan dess har hon, bland annat, lärt sig psykologi genom att översätta artiklar och leva med inte helt friska män, lärt sig franska genom att översätta Simone de Beauvoir. (Varpå hon skrev den mästerliga boken Simone och jag.)

Mobergs nya bok, Lustpunkten, handlar om just detta: att lära sig själv, utan skola. Enligt Moberg är dagens utbildningssystem en plats som snarare dödar än göder lusten att lära.

Hur ska det bli bättre? De goda exemplen radas upp: läraren Kenneth Röbiörk som får stökiga barn att lyckas, matteläraren Stavros Loucas vars elever visar bästa resultaten i Sverige, Mobergs egen bildningsgång...

Kunskapskärlek är lösenordet. Men tyvärr bryr sig inte Moberg om de ekonomiska, organisatoriska eller politiska hindren - hon säger bara: Låt kunskapstörsten styra allt.

Därför blir det en utopisk, rentav naiv, men också rapp debattskrift. Skit i hindren. Visa upp det goda. Hit med nya friska visioner. Och jag ger upp till slut som så ofta inför Mobergs böcker. De kan vara inkonsekventa, konservativa och virriga - men mycket blir ändå rätt. Hon tänker i omvägar - vilket alltför få gör i dag.

Vi är många som lade av skolan tidigt, gick ut med 2,1 eller så från gymnasiet eller misslyckades på universitetet och som, tack vare självstudier och kärlek till vissa ämnen, ändå har skaffat oss en viss bildning. Som kan sköta ett jobb.

Kanske måste vi bara visa upp oss, tala om att vi finns för att göra något av Mobergs utopi möjlig.

Samhälle

Pelle Andersson

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.