Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

En god tolk i en ond värld

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-11-14

John le Carré. Teckning: TULLIO PERICOLI

Spionromanens mästare, den med åldern allt radikalare britten John le Carré har skrivit en ny, rafflande lektion i realpolitik. I likhet med Den trägne odlaren (som ju blev en lysande film, The Constant Gardener) skildrar Den gode tolken den brittiska säkerhetstjänstens dolda liering med privata ekonomiska intressen i Afrika. Denna gång har le Carré valt Kongo, ett land sönderslitet av ett långvarigt och brutalt inbördeskrig. Kongo är ett av världens tio fattigaste länder men i Kongo döljs också enorma rikedomar: kobolt, coltan (används i mobiltelefoner), guld, silver, diamanter, koppar, uran, zink, olja och väldiga skogar. Kongofloden skulle kunna försörja hela Afrika och Sydeuropa med elektricitet. I le Carrés Den gode tolken försöker diverse skrupelfria riskkapitalister, exploatörer och giriga investerare från väst roffa åt sig dessa rikedomar. En känd vän till Afrikas folk, en högt politiskt uppsatt brittisk lord, har en avgörande roll.

Romanens jag, Bruno Salvo, är en begåvad och välutbildad tolk, son till en irländsk katolsk missionär och en kongolesisk bykvinna, uppfostrad på ett katolskt barnhem i England, gift med en stjärnjournalist på en stor tabloid. Salvo behärskar flera afrikanska språk vilket gjort honom eftertraktad av den brittiska underrättelsetjänsten. Han blir smickrad när de ringer och erbjuder honom ett välbetalt specialjobb, att tolka vid ett hemligt möte där ett anonymt brittiskt konsortium förhandlar om "fred" med en liten grupp krigsherrar som delar makten över östra Kongo, just den trakt som Salvo betraktar som sitt andra hemland, där också mineraltillgångarna och oljan finns. Väl på plats tvingas han spela med i något som på bara några timmar tar ifrån honom all politisk naivitet.

Ska han hålla god min som ambassadören i The Constant Gardener?

Som det brukar i Le Carrés böcker får den som tror han kan förändra världen betala ett mycket högt pris. Och som vanligt är intrigen infernaliskt skickligt iscensatt.

I verklighetens Kongo hölls det 30 juli i år demokratiska val för första gången sen 1960. Men redan månaden efter stred de olika kandidaternas anhängare på gatorna i Kinshasa. En andra valomgång kommer att genomföras på söndag. Sista gången Kongo leddes av en demokratiskt vald premiärminister var 1960, Patrice Lumumba, men han mördades redan året efter av belgiska officerare med hjälp av CIA.

Roman

Pia Bergström (kultur@aftonbladet.se)

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.