Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

”Min hjälte har drag av min vän”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-02

Peter James är högaktuell med ”Levande begravd”

Peter James.

Varför började du skriva deckare?

– För 20 år sedan bröt sig några tjuvar in i mitt hus. Jag ringde och anmälde brottet till polisen, som sände ut en man för att göra en utredning. Vi började prata om våra yrken och jag berättade att jag var filmproducent. Då sa han att om jag ville veta mer om hur polisen arbetar kunde jag slå honom en signal.

– En vecka senare läste jag i tidningen att han hade blivit attackerad av en man med ett svärd på en gata i Brighton. Då hörde jag av mig och sen dess har vi varit vänner. Jag har följt med honom på olika uppdrag och fått en unik inblick i den kriminella världen. Eftersom jag alltid velat skriva böcker föll det sig ganska naturligt att utnyttja kunskaperna till en thriller.

Hur togs den emot?

– Till min glädje och förvåning gick den rakt upp på de brittiska bästsäljarlistorna och har sålts till 22 länder. Min hjälte, polisinspektör Roy Grace, har många drag av min vän. Framgången har gjort att det blir flera böcker om honom.

Vad hände med filmkarriären?

– Det jag är stoltast över är att jag producerade ”Köpmannen i Venedig” med Al Pacino. Numera ägnar jag mig mest åt att göra tv.

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln