Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

”Krigsåren var bästa tiden”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-27

Sarah Waters om mod, kärlek och vardagsliv under andra världskriget

LJUS I MÖRK TID Lesbisk kärlek är ett tema i alla Sarah Waters böcker, men i den senaste, ”Nattvakten”, har hon flyttat handlingen från det viktorianska 1800-talet till andra världskrigets 1940-tal. När hon gjorde research för boken träffade Sarah Waters engelsmän som ansåg att krigsåren var den bästa tiden i deras liv.

Sarah Waters har jämförts med Charles Dickens och utnämnts till årets författare i England.

Hennes nya roman ”Nattvakten” nominerades till Bookerpriset och låg länge etta på brittiska bestsellerlistorna.

”Nattvakten” utspelas i London under andra världskriget. Invånarna levde i ångest för tyskarnas bomber och många fick sin tillvaro förändrad för alltid.

– Det var både spännande och traumatiskt. Jag har träffat människor som sagt att det var den bästa tiden i deras liv. Många upplevde en stark sammanhållning, en nationell känsla som tidigare fattats. Det uppstod kamratskap över klassgränserna, döden kunde drabba vem som helst när som helst.

– Kvinnor tilläts bli piloter, ambulansförare, över huvud taget göra erfarenheter som före kriget bara varit män förunnat. Samtidigt fanns en mörk, uppgiven stämning. Många var övertygade om att Hitler skulle vinna och stod inte ut – de begick självmord.

Blev fascinerad

Denna historiska period har fascinerat Sarah Waters och hon säger att hon hade kunnat fortsätta att göra research i evighet.

– Jag läste massor av böcker, såg filmer, läste dagböcker, talade med människor som var med, studerade kartor som visade vilka kvarter som drabbats värst. Det var överväldigande.

I ”Nattvakten” får vi följa tre kvinnor och en ung man. Deras levnadsöden vävs samman i en berättelse om hjältemod, förbjuden kärlek och vardagsliv som trots allt måste gå vidare.

Sarah Waters är glad och vänlig. Hon är 40 år, doktor i engelsk litteratur och ser ut som en späd tonåring i jeans och tunn jacka. I Storbritannien är hon en uppburen författare som tidigare gett ut tre kritikerhyllade böcker. Två av dem har filmatiserats av BBC. Gemensamt för dem alla är att de utspelas under den viktorianska eran i slutet av 1800-talet, handlar om kärlek mellan kvinnor och är utformade som kriminalromaner.

Inte så pryd epok

– Det var en tid då folk började göra sig fria: suffragetterna gjorde uppror, socialismen föddes. Jag tror inte heller att den viktorianska epoken var så pryd och moralistisk som det framställts, åtminstone inte under ytan. Homosexualitet mellan män förbjöds 1895. När drottning Victoria fick frågan om man inte också borde förbjuda lesbisk kärlek lär hon ha sagt: ”Det existerar ingen lesbisk kärlek.”

– Ändå tror jag att det var mycket värre att vara homosexuell på 1940-talet än under den vikto­rians­ka perioden. Jag har talat med män som är gay och kvinnor som är lesbiska om deras upplevelser. De berättade att de måste hålla sina relationer hemliga, annars kunde de förlora både arbete och bostad. Deras familjer kunde säga upp bekantskapen och de kunde utsättas för utpressning, tas in på mentalsjukhus och, när det gällde männen, spärras in i fängelse.

Lesbisk frontfigur

Sarah Waters har blivit något av en frontfigur för lesbisk kärlek i England samtidigt som hennes böcker säljs i miljonupplagor.

– Det var aldrig min avsikt att invadera den breda bokmarknaden, jag ville bara skriva spännande berättelser som jag själv ville läsa. All uppmärksamhet var överraskande och lite overklig i början. Men det är märkligt hur snabbt man vänjer sig.

Fakta: Sarah Waters

Sarah Waters boktips till:

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln