Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

”Jag tjuvlyssnar på kvinnor”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-04-03

Möt författaren bakom Mma Ramotswe

FREDRIK HOFGAARD En psykiater i New York rekommenderar en del av sina patienter att läsa Alexander McCall Smiths böcker om Damernas detektivbyrå. Det har visat sig att den lugna, kloka och genomgoda Mma Ramotswe har en välgörande effekt på sönderstressade själar.

När Botswanas president nyligen deltog i en stor konferens i USA presenterades han av Steven Spielberg med orden:

– Mina damer och herrar, presidenten av Mma Ramotswe.

Författaren Alexander McCall Smiths ögon glittrar.

– Aldrig hade jag trott att min skapelse skulle bli en sådan megakändis.

Många har frågat sig hur en medelålders professor i Edinburgh kan skriva om en livsklok, frodig kvinna i Botswana så att man nästan tror att boken är självbiografisk.

– Jag tycker det är mycket roligare att tjuvlyssna på kvinnors konversationer än på mäns. Kvinnor är mer intresserade av relationer och det är vad mina böcker handlar om.

Serien om Mma Ramotswe och hennes detektivbyrå har sålts i över 14 miljoner ex och översatts till 39 språk.

Över hela världen har människor tagit henne till sitt hjärta och numera anordnas charterresor till Botswana i Mma Ramotswes fotspår. Den första gruppen med svenskar har nyligen kommit hem.

– Det har hänt att jag fått brev från amerikaner som är övertygade om att de träffat henne. Ett par på Nya Zeeland skrev att de numera dricker rött te och låtsas att de är Mma Ramotswe och hennes man Mr Matekoni, och att detta har inneburit en förnyelse av deras äktenskap.

Förbluffad över succén

Under sitt besök i Stockholm mötte Alexander McCall Smith Botswanas ambassadör i Sverige.

– Hon sa att böckerna om Damernas detektivbyrå gjort hennes jobb här mycket lättare.

Alexander McCall Smith är vänlig och charmerande och verkar uppriktigt förbluffad över den oerhörda succé han gjort som författare. Den första romanen om Mma Ramotswe kom ut 1998 och blev snabbt en internationell kultbok.

– Jag hade ingen tanke på att det skulle bli en fortsättning. Men att lämna henne i det tillstånd hon var i slutet av första romanen kändes ungefär som att resa sig och lämna rummet mitt i ett samtal. Ganska oförskämt, eller hur? Vad som hänt är att jag blivit så förtjust i henne att jag inte kan släppa henne. Jag har lovat förlaget att skriva sammanlagt elva böcker, sen får vi se.

Naturlig värdighet

Alexander McCall Smith föddes i Zimbabwe, där hans far var brittisk diplomat, och flyttade till Skottland vid 18 år ålder. Sedan dess har han varje år återvänt till Afrika och Botswana, ett land han bott i och skattar högt.

– Den afrikanska kvinnan har en nyckelroll i samhället men håller sig i bakgrunden. Ofta är hon en framgångsrik småföretagare och därför gjorde jag Mma Ramotswe till affärskvinna.

Hans hjältinna är stark och tolerant och konfronteras med girighet, våld, otrohet och mord – ändå präglas böckerna av värme, humor och medmänsklighet.

– Försoning och förlåtelse är mycket mer framträdande i det afrikanska samhället än hos oss i västvärlden. Även om många människor lever under mycket svåra omständigheter har de en naturlig värdighet.

Spelar i amatörorkester

Alexander McCall Smiths framgångar har gjort att han ständigt reser jorden runt på signeringsturnéer, något han inte har det minsta emot.

Tiden för skrivande har blivit allt mindre.

– Men när jag väl gör det är det ett rent nöje.

Han har slutat som professor i medicinsk rätt vid universitetet i Edinburgh och är inte längre medlem av Unescos bioetiska kommission. Däremot fortsätter han att spela fagott i en amatörorkester.

– Men jag använder inte hela skalan. Jag tycker inte om höga toner och slutar när jag kommer till D.

Fakta: Alexander McCall Smith

Alexander McCall Smiths boktips till...

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln