Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

”Vad har vi där att göra?”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-18

Robert Fisk: Våldet i Mellanöstern tar inte slut förrän västmakterna ger sig av

Robert Fisk är rödflammig och verkar ganska stressad, men så har han också rest världen runt i 19 månader för att göra reklam för sin bok.

Han är ingen vanlig succéförfattare som har skrivit en deckare eller kärleksroman. Fisks bok heter ”Det stora kriget för mänskligheten” och är en 1 100 sidor lång, blytung skildring av Mellanöstern.

– Det är en bok om döden, i massiv skala. Den handlar om grymhet, massmord, massgravar, brutalitet, tortyr.

31 år i Mellanöstern Robert Fisk var 29 år när han kom till Mellanöstern som korrespondent. I dag är han 60 och fortfarande kvar i Beirut.

Fisk är korrespondent i Beirut för Londontidningen Independent. Den som läst honom vet också hur han talar: offensivt, som om varje mening är utmejslad för att övertyga lyssnaren, med många polemiska uddar och ett stänk av brittisk humor.

Han är nog den ende skrivande journalisten som i verklig mening är världsberömd. Det beror naturligtvis på att Fisk är skicklig, kunnig och rolig att läsa (samt skriver på världsspråket engelska).

Men det beror också på uthållighet, eller kanske besatthet. Ingen har bitit sig fast i Mellanöstern så länge som han.

EU – en underbar plats

– Inbördeskriget i Libanon började 1975. Jag var på Times då. Vår korrespondent i Beirut gifte sig med en tysk miljardärska och ville inte tillbringa sina första år som gift i krig. Utrikesredaktören skrev till mig: ”Jag erbjuder dig Mellanöstern. Det blir ett stort äventyr med massor av sol.”

Vi sitter på hotell Rivals restaurang vid Mariatorget i Stockholm. Fisk lutar sig tillbaka i soffan.

– Jag tog det. Jag har frågat mig själv om det var så klokt.

Men något måste ha fångat dig.

– Den 6 juni blir det 31 år. Jag var nyligen i Frankrike och Holland. Jag slogs av hur lyckliga familjerna där verkade vara. Ni har den här underbara platsen som heter EU – och den är säker!

Så varför fortsätter du?

– Det är som att läsa en bok sent på kvällen. Bara ett kapitel till, bara ett till... Innan du vet ordet av ser du gryningsljuset strila genom gardinerna. Det är alltid ett kapitel till. Men jag fyller 61 i år och tänker inte göra det här när jag är 71.

Det är lustigt med Fisk, han är en reporter som blivit så stor att man nästan inte ser honom som journalist längre.

Han har blivit ett globalt orakel i frågor som rör Mellanöstern, alltid vass, ofta kontroversiell. Den amerikanske skådespelaren John Malkovich har sagt att han vill skjuta Robert Fisk.

Artig bin Ladin

Han intervjuade Usama bin Ladin tre gånger före terrordåden i USA 2001.

– En farligt självmedveten man. Hans mjuka övertygelse är skrämmande, lite som George Bushs faktiskt. Mycket artig mot mig. Tror på drömmar. Han skapade al-Qaida och är irrelevant nu, att jaga bin Ladin är som att jaga vetenskapsmännen som utvecklade atombomben. Den finns där. Du kan inte o-uppfinna den.

Hur har västvärldens förhållande till Mellanöstern förändrats under dina år där?

– Vi har aldrig haft ett moget förhållande till Mellanöstern. Vi har alltid kommit dit för att ge dem demokrati, befria dem, alltid med massor av stridsvagnar, svärd och Apachehelikoptrar.

Och hur har Mellanöstern förändrat sitt förhållande till oss?

– Araberna är inte längre rädda. När jag först kom dit flydde alla om det fanns en vink om en israelisk invasion. Nu beger de sig till fronten. Vem kunde föreställa sig att irakierna skulle bekämpa världens enda supermakt?

En ständig spiral av våld

Att intervjua Robert Fisk är att översköljas av tankar, fakta, idéer, historiska utvikningar. Det är precis som att läsa hans bok, som beskriver en ständig spiral av våld, motvåld, våld...

När slutar det?

– När vi ger oss av från Mellanöstern. Vad gör vi där? Det finns ingen egyptisk armé i London, ingen jordansk armé i Washington. Den dag vi ger oss av kan vi ha en mogen och seriös relation med Mellanöstern.

Fakta: Robert Fisk

Robert Fisks boktips till...

Peter Kadhammar

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln