Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

"Barndomen är väldigt farlig"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-04-09

Deckarförfattaren Unni Lindell har träffat många mördare

Mångmiljonär Unni Lindell har tjänat mycket pengar på sitt författarskap, men ändå tycker hon att den bästa tiden i hennes liv var när hon var hemma med sina två söner när de var små. - Vi hade ont om pengar men jag hade tid. Och är man rik på tid är man rik som förälder, säger Unni Lindell.

Ett litet barn försvinner från skolgården och ingen lärare har märkt någonting.

En nyckelscen i Unni Lindells nya deckare "Orkestergraven".

- Det är inte alls svårt för en vuxen att locka med sig ett barn. Jag har själv undersökt hur lätt det kan vara. Som föräldrar är vi invaggade i en falsk trygghet.

Unni Lindell är en av Norges mest framgångsrika kriminalförfattare. Hennes böcker har sålts i över en miljon exemplar och översatts till fjorton språk.

- Jag är så förälskad i kriminalromanen. Man får skriva om vad som händer i samhället och med människorna. Och det är en sådan spännande process, nästan som att spela schack. Det finns ett mönster där det gäller att knyta ihop alla trådarna till slut.

Besöker fängelser

Unni Lindells historier börjar ofta med att hon ser en bild framför sig.

- Plötsligt såg jag en man som tog ett halssmycke från en kvinna han mördat och gav det till en gammal dam. Det blev utgångspunkten för "Orkestergraven". Därefter växer berättelsen och jag gör noggrann research under arbetets gång för att alla detaljer ska stämma med verkligheten.

I boken förekommer till exempel ett postrån.

- Så jag gick till närmaste postkontor i Oslo, tog en kölapp och när jag kom fram till kassan frågade jag kassörskan: Om jag skulle råna er, kommer dörrarna att stängas automatiskt då? Hon blev alldeles vit i ansiktet och gick efter chefen. Som knappt ville svara på några frågor men, nej, dörrarna skulle inte stängas automatiskt.

- En annan gång frågade jag en läkare om enklaste sättet att ta livet av en gammal dam. Han var också mycket fåordig, trodde väl att om han rekommenderade en metod skulle den kunna inspirera mina läsare att göra samma sak.

Unni Lindell har gjort många studiebesök i norska och holländska fängelser och talat med mördare och våldsmän.

- Ett är säkert - människor som sitter i fängelse har nästan aldrig haft en lycklig barndom. Och det är svårt att se utanpå vem som kan begå kriminella gärningar. Psykopater är inte sällan charmiga och intagande.

Synd om barn i dag

I hennes böcker har gärningsmännen ofta upplevt svåra trauman i barndomen.

- Barndomen är väldigt farlig. De skador man åsamkas då kan få förfärliga följder senare i livet.

Unni Lindell är starkt engagerad i frågor som gäller barns väl och ve.

- Jag tycker väldigt synd om många barn i dag. Det är så mycket stress i samhället numera. De vuxna har inte tid med dem.

Men det bästa man kan ge sina barn är tid. Det värsta ord jag vet är "kvalitetstid". Det är något föräldrar i karriären gömmer sig bakom.

Hade ont om pengar

Hon var själv hemma med sina två söner när de var små.

- När jag ser tillbaka tycker jag att det var den bästa tiden i mitt liv . Det var på 1980-talet och jag var ensam om det. Jag fick alltid försvara mig. Vi hade ont om pengar och jag arbetade på kvällarna med frilansuppdrag. Men jag hade tid. Och är man rik på tid är man rik som förälder.

Unni Lindell säger att hon fortfarande känner sig som hemmafru.

- Fast numera är det bara katten och jag och miljonerna...

Fakta: Unni Lindell

Unni Lindells boktips till:

Anne Holt, norsk deckardrottning och före detta justitieminister

Jo Nesbo, norsk deckarkung

Karin Fossum, norsk deckardrottning:

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln