Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

Khaboom!

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-20

GUNDER ANDERSSON om en hejdlös krigsrulle i bokform

Anna-Karin Selberg.

Ah hallå, KHABOOM! Vilken FUCKING krigsrulle i bokform! Med den gamla krigarhjälten Bill Kid påsatt i stekheta öknen av gerillaledaren Emirnijan innan det blir eldstrider och RACKA-RACKA-RACKA och motståndarna flyger likt champagnekorkar ur sina kulor.

Ökenkrig alltså. Och ett uppdrag: att ”gå in” (som det heter i militära sammanhang) och ”neutralisera” den fientlige ledaren Lonso, mot slutet gömd i källaren under en grönsakshandel.

Jag läser Anna-Karin Selbergs roman som en satirisk variant på heroiska krigsromaner och filmer, där hjältarna är självklara och uppdraget gott. Här är uppdragets moraliska bevekelsegrunder höljt i ökenstorm. Krigsherren Bill är en homovariant av en viss Hamilton och sergeanternas svärjande på ömsom svenska och engelska slår all grammatik i spillror. Skymning över Al-Oministan är nog den mest svordomstäta bok jag läst, med en serietidningsprosa där ord som ”slöfitta” hör till de mer smeksamma.

Men den är samtidigt en parodi på Harlequinböckernas romantik – fast med omvända förtecken. Passionerna bubblar under hjälmarna, olika soldater är tända på varann och de två krigsledarna tar sig ett nyp bakom maskeringsnätet som uppladdning innan det smäller.

Därtill finns Prinsessan Justine där borta i USA, Bills käresta, som flygs in till ingen nytta, det kvinnliga bondeoffret i denna mansvärld av kulkärvar och granater. Och mitt i alltsammans: en grekisk kör, som föregriper det kommande skeendet. Om bokens unge hjälte, påsatt av maktmänniskan Bill konstaterar den ”Nu har du inte långt kvar Drifton” och inför den glada Justines ankomst till lägret konstateras glatt ”snart skall ett söthjärta svikas, svikas och bedras”.

Ordet ”söthjärta” anspelar direkt på underhållningslitteraturen, liksom de direktöversatta tilltalsorden ”socker”, ”sötnos” och ”liten”.

Ett element i berättelsen är jag som gammal sergeant klart imponerad av: Anna-Karin Selbergs kunskaper om militära övningar och moderna vapen. Ah, (ett ofta använt avstamp i texten) fuck it, vilken hejdlös skildring av man at war.

Gunder Andersson

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.