Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

Med klar blick

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-10-06

Nadine Gordimers Börja leva inleds som ett skenbart ganska förutsägbart kammardrama. En blott trettiofemårig ekolog och miljökämpe drabbas av cancer i sköldkörteln och behandlingen gör honom radioaktiv. Han tvingas tillbringa en tid i isolering i sitt föräldrahem. Framför allt kan han inte träffa sin treårige son. Han tvingas stanna upp i sitt liv och tänka, men litet överraskande blir det inte han själv och hans i reklambranschen framgångsrika hustru som i första hand förändras av krisen - utan de gamla föräldrarna.

Handlingen går en helt annan väg än den smarte läsaren tror, Nadine Gordimer är inte den som tråcklar ihop välsmorda romanintriger med behändiga sammanhang. Här sker förändringarna så överrumplande och slumpvis som de brukar ske i livet utanför romanernas värld. Samtidigt inser man att sjukdomskrisen är en påtaglig utlösare.

Inledningsvis ser Börja leva ut som enbart ett drama inom en mycket välbeställd familj från den lilla vita överklassen i Sydafrika, men det vore ju inte Nadine Gordimer om det förblev så. Yttervärlden sipprar obönhörligen in med hiv-katastrof och miljöhot.

Stilen är lika torr, saklig och exakt som i alla Gordimers romaner, och hennes blick på människors livsvillkor är klarare än de flesta romanförfattares.

Roman

Lennart Bromander (kultur@aftonbladet.se)

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.