Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Ödsla inte tid på Skavlan i kväll

Det verkar råda panik på Skavlan-redaktionen.

I går kastade man i sista stund om i gästlistan. Ut med Pernilla Wahlgren. In med Jan Guillou och Anne Holt som ska debattera rasism.

Anledningen verkar vara att någon tydligt måste ta ställning mot främlingsfientlighet i programmet. Man har nämligen bjudit in Per Sandberg – fram tills alldeles nyss vice ordförande för norska Fremskrittspartiet. Ett parti som för närvarande kämpar med näbbar och klor för att framstå som ett helt vanligt missnöjesparti med särskilt intresse för landsbygdsfrågor.

När brittiska The Independent inför norska valet skrev att ­Anders Behring Breivik varit medlem kallade man till presskonferens där de utländska journalisterna läxades upp om att så fick man verkligen inte skriva.

Men Per Sandberg är en person som passar lika dåligt i Frp:s nya image som till fredagsmys med tacos.

I dagarna kommer han ut med sin politiska självbiografi Mot min vilja där han berättar om sina duster med partiledaren Siv Jensen och hur han tycker att partiets invandringspolitik urvattnats. Han tillhör extremfalangen vad gäller synen på norrmän med avvikande hudfärg.

I april i år ville Sandberg förbjuda romer att vistas i Norge. Senast landet hade en liknande lag var 1927 då den beryktade ”Sigøynerparagrafen” instiftades. Samtidigt försvårades situationen för resande och judar. Ett hundratal romer med norskt medborgarskap (fler var de inte) tvingades lämna Norge för Tyskland och hamnade så småningom i gaskamrarna.

Hur det i praktiken skulle gå till har Sandberg inte förklarat. På 1930-talet stämplade man ju geschwint folks pass med olika bokstäver. En annan metod är att upprätta register.

För tio år sedan föreslog Per Sandberg att alla asylsökande ska förses med elektronisk fotboja och hållas inlåsta.

Han är kort och gott en sann antihumanist.

Bör inte en sådan människa få gästa pratprogram i tv? Jo, jag skulle verkligen vilja se Per Sandberg bli förhörd om sina ­visioner av ett utrensat Norge.

Men vis av tidigare utfrågningar i Skavlan (som när Noomi ­Rapace fick ställa de hårda frågorna till Carl Bildt, eller då Özz Nujen censurerades för att han påpekade att Frp vill mass­deportera romer) så ska man nog inte ha för stora förhoppningar.

Själv väljer jag nog att titta på Zlatan, i alla fall.