Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Ett stort svek mot det öppna samhället

Petter Larsson om de dolda utvisningarna

Dolda utvisningar är ett skandalöst förräderi mot den demokratiska tanken att medborgarna ska kunna kontrollera myndigheterna.

Så kallas det när Polisen och Kriminalvården i största hemlighet deporterar asylsökande som fått avslag. Den som ska utvisas – 300 personer bara det senaste året – får reda på saken i sista stund, och ges ingen möjlighet att ta farväl av vänner, tala med sin advokat eller förbereda sig för ankomsten till hemlandet.

Man berättar inte ens om resorna för Migrationsverket. Det är den myndighet som har till uppgift övervaka att utvisningarna går rätt och riktigt till.

Enligt gränspolisen används dessa dolda utvisningar när det finns ”risk för säkerhetsproblem”. Alltså exakt de resor som Migrationsverket verkligen borde inspektera!


Det är fullständigt oacceptabelt att tillsynsmyndigheten på så vis hindras att göra sitt jobb. Och detta avsiktliga hemlighetsmakeri stärker misstanken om en strategi för att ge myndigheterna möjlighet att använda brutala metoder, som inte skulle se bra ut om allmänheten fick kännedom om dem.

Guantánamofasoner, är det första ord som far genom huvudet, när jag läser Ekots avslöjande (27 nov).

Detta är, det vill jag understryka, inte en kritik mot tvångsutvisningar. Det är alltid olyckligt när staten tar till tvångsmetoder, men med mindre än att man anser att Sverige ska ha fri invandring – och därmed upphäva själva flyktingbegreppet – får man acceptera att de måste användas ibland.

Men att någon ska deporteras betyder ju inte att det får gå till hur som helst. Det ska ske med största möjliga hänsyn till den utvisades värdighet – kom ihåg att det i regel inte är brottslingar vi talar om, utan vanliga människor som du och jag, som fått avslag på sin asylansökan.

Och det ska ske maximal öppenhet, inte bara mot Migrationsverket, utan också mot press och allmänhet. Myndigheterna ska inte på eget bevåg försöka dölja de mindre smickrande effekterna av massutvisningspolitiken.

De dolda utvisningarna är ett svek mot både humaniteten och det öppna samhällets transparens.

Följ ämnen i artikeln