Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Förläggarna sågar kapat litteraturstöd

Risk för att stödet försvinner helt

Litteraturutredningen lämnade i höstas ett slutbetänkande, vars mest dominerande del var läslyftet. Det talades om satsningar för att öka läsandet medan andra förslag försvann under radarn. Ett sådant var att begränsa litteraturstödet. Förslaget är ett tak, som då omöjliggör hur stora stöd som helst.

Nu har Svenska förläggareföreningen publicerat en rapport om stödet, Litteraturstödet – från kvalitet till behov?, av före detta Ordfrontförläggaren Jan-Erik Pettersson.

Först verkar taket förnuftigt. Att de stora förlagskoncernerna plockar hem stöd som knappt syns i deras årsredovisningar, samtidigt som de små förlagen är mycket mer beroende av stöd ser ju märkligt ut. Men, påpekar Pettersson, det är en grundtanke hos generella stödsystem: ju bredare stödet delas ut, desto större legitimitet och enhet kring det.

Man kan, som Pettersson, leka med tanken på ett tak som frigör pengar till större stöd för de titlar som i dag redan får. De större förlagen skulle, troligen, i ett senare skede få svårare att satsa på en utgivning som inte bär sig. Den utveckling vi redan ser, mot bästsäljare som pumpas ut av de stora, smalare litteratur av de små, skulle accelerera.

Ännu senare en risk för att stödet försvinner helt.

Kvar är vi, kvävda i deckarhögarna.