”Att bli kallad förrädare av Dick Cheney är en heder”

NSA-läckan Edward Snowden chattade med The Guardians läsare

Edward Snowden.

Det var årets intervju. En intervju som skulle platsat i en Jason Bourne-film.

Intervjuoffret som senast siktats i ett hotellrum i Hong Kong, befann sig på hemlig ort. Utfrågare var allmän­heten, som ställde frågorna via Twitter-hashtaggen #AskSnowden.

När den gamla präktiga brittiska tidningen The Guardian i går eftermiddag hade läsarchatt med NSA-läckan ­Edward Snowden var känslan av här och nu, försommaren 2013, maximal.

Läsekretsen stod på tå. Och frågorna tornade upp sig som en tsunami på sydkinesiska havet. Föga förvånande handlade de flesta om den övergivna flickvännen och hans ­personliga säkerhet, men Snowden valde att fokusera på allt som hittills varit en smula otydligt.

Snowden lovade att avslöja mer ­information om hur direkt tillgång NSA haft till Google och Facebook. Han lade ut texten om huruvida det krävs domstolsbeslut för att NSA ska titta i vår mejlkorg. Ett tillstånd i under­rättelse­världen är i stort sett inte mycket mer än ett formulär man fyller i, hävdade Snowden. Och den mesta övervakningen görs enbart på initiativ av en analytiker.

Nej, han har inte läckt information till Kina. Han är en besviken Obama-väljare som tappade hoppet när Obama fördjupade och intensifierade övervaknings­program han gett löften om att avsluta.

Hur såg han då på kritiken att han genom sin läcka äventyrat amerikansk säkerhet och hjälpt terrorister?

Svaret var värdigt en dissident ur Irakkrigs-generationen: ”Att kallas förrädare av Dick Cheney är en av de största hedersbetygelserna man kan få som amerikan”.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.