Han såg offren som ingen annan
Berättelsen som banade väg för krigsjournalistik
Han var inte den förste som rapporterade från atombombens verkningar i Hiroshima den 6 augusti 1945, men han var den som fick allra störst uppmärksamhet. John Hersey, som hade arbetat som inbäddad krigsjournalist termen fanns för Time och Life publicerade i The New Yorker i augusti 1946 artikeln Hiroshima. Det var en lång artikel som i princip fyllde hela numret och som fick oerhörd spridning. Numret sålde slut på ett par timmar.
Vad Hersey gjorde var att han träffade överlevande, de som senare benämns ”hibakusha”, och berättade i en elegant text om vad som hände den 6 augusti, nästan minut för minut.
Genom att växla mellan olika vittnens perspektiv gav han bokstavligen ansikten åt katastrofen. Mot bakgrund av hur japaner, liksom asiater i allmänhet, ofta beskrevs med nedsättande, generaliserande termer under den här tiden (Pearl Harbour hade inte minskat den retoriska ovanan), skiljer sig Hersey genom att porträttera dem som individer.
Bara den saken, att framställa japaner som sympatiska människor, var snudd på en radikal strategi. Att han därtill lät de olika vittnesmålen saxa varandra, gav texten en dramaturgi som visade sig mycket effektiv.
En längre essä om Herseys artikel kan läsas i Times Literary Supplement (5 juni 2015). Artikeln blev också en bok med samma titel och översattes raskt till svenska. På engelska har den alltid funnits i tryck.