Olle Häger gav tv-tittarna folkets historia
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Publicerad 2014-11-03
Dokumentärfilmaren Olle Häger gick bort i allhelgonahelgen
Dokumentärfilmaren Olle Häger gick bort i allhelgonahelgen. Han var verksam inom public service i mer än femtio år och satte stort avtryck med hundratals tv-program, främst om historia och ofta i samarbete med Hans Villius och Kjell Tunegård.
Olle Häger var motorn bakom klassiska produktioner som Svart på vitt (1984–92) och Hundra svenska år (1999). Han förenade historisk sakkunskap med bildsinne och en stilsäker penna. Han skrev speakertexterna och det var alltså i stor mån hans historieuppfattning och hans sinne för detaljer som präglade programmen.
Att skildra historia i tv är svårt eftersom det ofta saknas autentiskt bildmaterial, men också för att källorna ofta handlar mer om kungar och statsmän än om den lilla människan. Ändå valde Olle Häger att tala om arbetarna och bönderna hellre än om överheten. I Svart på vitt kunde han utifrån enstaka fotografier skildra utvandrare från Bingsjö, skogshuggare i Oringsjö skog, och flickan Engla Maria som blivit sjuk i spetälska och vårdades i Järvsö. Ådalen blev hans nyckel till 1900-talets historia.
Olle Hägers underifrånperspektiv på historien provocerade ibland. Den hyllade och prisbelönta serien Hundra svenska år beskylldes från liberalt håll för historieförfalskning då den lyfte fram arbetare snarare än entreprenörer. Det var ett medvetet val. Tack vare Olle Häger har vi under fem decennier fått ta del av tv-historier där den lilla människan var självklar huvudperson.
David Ludvigsson