Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Svenska Akademien öppnar sina låsta dörrar

Tv-dokumentär visar hemliga arbetet bakom kulisserna

Peter Englund, Svensk Akademiens ständige sekreterare. Foto: TT

TV Äntligen. En dokumentär om vad som försiggår bakom Svenska Akademiens lyckta dörrar. Eller tja. Så många hemligheter får vi inte veta i Olavi Linnas småtrevliga Snille och smak - en film om Svenska Akademien, som sänds i kväll klockan 20.00 i SVT2.

Ständige sekreteraren Peter Englund berättar dock öppenhjärtigt om sin skräck inför uppdraget, medan den forne sekreteraren Horace Engdahl suckar vid minnet av detsamma.

Kristina Lugn liknar sitt inträde i Akademien vid att ”ingå ett äktenskap utan möjlighet till skilsmässa”. Samtidigt, menar hon, ligger det en trygghet i att veta att det finns folk man måste träffa varje torsdag klockan 17, livet ut.

Något sammanträde får vi inte vara med på, men stolarna i salen förevisas noggrant. Dessa är inte numrerade som feststolarna, berättar Engdahl, utan är mer av slitkaraktär.

Göran Malmqvist, på stol nummer 5, förnekar att någon vänskapskorruption föreligger i valet av 2012 års pristagare, den kinesiske poeten Mo Yan. ”Enfaldigt!”, tycker Malmqvist om anklagelsen. Att välja pristagare är för övrigt småpotatis, menar Engdahl, i jämförelse med att välja in en ny ledamot.

Det är lätt att tycka synd om fotografen Måns Månsson som synbarligen blott har haft Börshusets befintliga halvdager att arbeta i. En spotlight här och där hade inte skadat.