Orimligt med partypengar till Swedish House Mafia

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2012-06-27

Festkungarna får 100 000 av Stockholms stads kulturkronor

Sebastian Ingrosso, Axwell och Steve Angello i Swedish House Mafia. Foto: Scanpix

Swedish House Mafia har under veckan inte bara sålt ut Friends Arena flera gånger om och gått ut med att de lägger ned, de har även tilldelats Stockholms Stads kulturella ”Hederspris” på 100 000 kronor.

Priset ska gå till personer som lever och är verksamma i, samt har stor betydelse för kulturlivet i Stockholm. Motiveringen är att de med sin musik ”placerat Stockholm på världskartan”.

Priser och stipendier kan ses som en belöning – och en verksamhet som omsätter mycket kan ändå behöva stöd.

Men det är helt orimligt att Swedish House Mafia får 100 000 kronor av Stockholms stads kulturpengar.

Inte bara för att det går att fråga sig hur verksamma de faktiskt är i vår huvudstad. Utan för att Stockholm har ett levande kulturliv, mycket tack vare en engagerad kulturscen som gör ett hästjobb på extremt lite pengar. Vilka signaler sänds ut vid valet av pristagare? Pengarna hade mer än väl räckt till att fyra kulturarbetare i Stockholm kunde fått sin hyra betald i ett halvår. I ärlighetens namn tror väl ingen att någon som har privatjet och chartrar helikopter för att flyga till en efterfest ser 100 000 kronor som mycket mer än en krognota?

Det är inte heller som att Stockholms stads verksamheter är förmögna. Allt mer besparingar görs inom kulturen. Bör verkligen världsartister få pengar av Stockholms stad när Kulturhuset tvingas sälja Klarabiografen till SF och det förs diskussioner om privatiserade bibliotek? Är det inte det levande kulturlivet i Stockholm som härdar ut i denna snålblåst som borde prisas av staden snarare än ett förmöget band som bara dagar efter beslutet tas lägger av?

Det är inte Swedish House Mafia som är problemet här. Det upprörande är att Stockholms stad i princip säger till sina kulturarbetare: "Ni jobbar säkert på och det är roligt att ni gör något. Men har NI satt Stockholm på kartan?”

Tankarna går snarast till Stockholm Business Regions PR-tänk kring varumärket Capital of Scandinavia än en kulturförvaltning. Vi går mot en borgerlig kulturpolitik där kultur och PR ska vara samma sak och belönas därefter.

Kanske kan någon från kultur- och fritidsförvaltningen helt enkelt bara ta Arlanda Express och ställa sig i korridoren till ankomstterminalen och medelst ögonbindel och dartpil välja ut nästa års vinnare bland Welcome to my hometown-skyltarna?  Synd då att Benny Andersson tog bort sin skylt. ABBA är ju annars ett annat inaktivt fräckt gäng som satt Stockholm på kartan.

Kulturpriser bör gå till att skapa mångfald och ett långsiktigt kulturutbud som gör Stockholm till en kulturstad. I det här fallet uppnåddes inget av de målen.

Johannes Klenell

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.