Gitta Sereny död

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2012-06-19

Uppmärksammades för sina intervjuer med Albert Speer

Hon intervjuade företrädare för "ondska", som Albert Speer, Franz Stangl och barnamörderskan Mary Bell. Men själv var den österrikisk-brittiska journalisten och författaren Gitta Sereny mest intresserad av att få svar på frågan "varför? ".

- Det finns en sjuk massmedial upphetsning inför just "ondskan". Jag är inte intresserad av ondska. Jag skulle aldrig skriva en bok om en seriemördare; sådana erbjudanden har jag fått och tackat nej till, sade hon till TT Spektra i en intervju 1999.

Den 14 juni avled Gitta Sereny, 91 år gammal, efter en lång tids sjukdom på ett sjukhus i Cambridge. Efter sig lämnar hon mycket uppmärksammade böcker och tidningsartiklar med fokus på människans mörka sidor. För sina böcker om Hitlers arkitekt och sedermera minister för vapen och ammunition Albert Speer och den brittiska barnamörderskan Mary Bell fick hon både hyllningar och kritik.

"För sympatisk"

I sina försök att hitta en förklaring till varför en man som Speer lierade sig med nazismen fick hon honom att framstå som "alltför sympatisk", menade kritikerna - men mest upprördhet vållade nyheten om att hon betalat den vuxna Mary Bell för att ställa upp i intervjuerna som ledde fram till boken Ohörda rop: historien om Mary Bell.

Gitta Sereny föddes i Wien, men tillbringade större delen av sitt liv i Storbritannien. Hon har själv beskrivit hur hon av en händelse som 13-åring fick besöka nazisternas partikongress i Nürnberg och snart "skrek av glädje tillsammans med tusentals andra". Hon omvärderade dock nazismen och arbetade under andra världskriget med att ta hand om flyktingbarn i Frankrike. Efter kriget fick hon på uppdrag av FN hjälpa barn som överlevt koncentrationslägret i Dachau. Upplevelserna ledde henne senare in på journalistikens bana.

Sara Ullberg/TT Spektra

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.