Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Gränslös bögkärlek på queerfilmfestival

Cinematekets Queerfilmshelg i Stockholm öppnar i dag

”Out in the dark” skildar ett homosexförhållande mellan en israel och en palestinier. Visas på Queerfilmshelg i Stockholm.

FILM I kväll rullar den tredje upplagan av Queerfilmshelg på Cinemateket i Stockholm i gång och det med en generös blandning av äldre och nyare film. Från Sidney Drews komedi Lillians förvandling (1914), ungdomsfilmen Tomboy, till dokumentären A Jihad for Love om homosexualitet och islam.

Öppnar gör Michael Mayers långfilmsdebut Out in the dark, en på många sätt traditionell bögfilm med ingredienserna kärlek, sex, vardaglig kamp mot fördomar. Den är också ett tydligt Romeo och Julia-drama eftersom den skildrar förhållandet mellan en israel och en palestinier – med den skillnaden att det här är hela samhällen, inte bara familjer, som står emot varandra.

Visst finns det, som i de flesta kärleksfilmer, klichékänningar i Out in the dark. Och det finns en lite väl stor vilja att proppa in så många aspekter av bögliv och Israel-Palestina-konflikt att betraktandet av filmen blir en avbockning av en lång lista. Där kommer berättelsen om första pojkvännen, check, palestinsk vapengömma, check, välståndet i Tel Aviv jämfört med det hårdare livet i Ramallah, check.

Men Out in the dark lyckas också på ett snyggt sätt spegla två samhällsproblem i varandra, homofobin flätas in i konflikten som en del av en allmän misstänksamhet. Säkerhetspolisen använder den som utpressningsmöjlighet, det smygande den leder till blir katastrofalt.

Långt mer avskalad är kortfilmen On suffocation. Jenifer Malmqvist skapar här ett minimalt drama av en fruktansvärd och verklighetsnära händelse: en avrättning av två homosexuella män. Nonchalansen, långsamheten, det rutinmässiga verkställandet – avbrutet bara av något så banalt som ett elfel, kanske en glappkontakt.

Detta hackande glapp döljer troligen något annat, och queerfilmshelgen lär bjuda på mer som blir synligt strax under ytan. Våren får förhoppningsvis konkurrens.

Se hela programmet för Queerfilmshelg här!