Etiopien kan ställas inför rätta för folkmord

Utsmugglade filmer ska användas för att bevisa avrättningar, tortyr och våldtäkter

Martin Schibbye och Johan Persson fick själva uppleva den etiopiska regimens  brutalitet när de blev tillfångatagna i Ogaden-provinsen.

Trots att Etiopien inte är med i Internationella brottsmålsdomstolen, ICC, kan landet nu kanske ställas inför rätta för brott mot folkrätten.

Tack vare Sverige.

Den etiopiske flyktingen Abdullahi Hussein har smugglat ut över 100 timmar filmat material från Ogadenprovinsen. Filmer som enligt Hussein innehåller bevis på folkmord, våldtäkter och tortyr. Dessutom visar filmerna hur etiopisk militär behandlar de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.

Nu överlämnar han materialet till svensk polis.

Till sin hjälp har han Stellan Gärde, svensk jurist och kommissionär i Internationella juristkommissionen som ser till att filmerna hamnar hos svenska Internationella åklagarkammaren och den svenska Krigsbrottskommissionen.

Regeringen kommer att pröva om det finns ett intresse av att utreda brottet i Sverige. Men målet kan också föras vidare till den Internationella brottmålsdomstolen, ICC.

Eftersom Sverige är med i ICC och brotten bland annat rör svenska medborgare kan målet drivas härifrån trots att Etiopien inte erkänner domstolen.

Delar av det filmade materialet har visats i dokumentären Diktaturens fångar som visades i SVT i måndags och på SVTPlay fram till och med 12 januari 2014.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.