Nobelpriset avslöjades i förväg
Svenska Akademien anklagas för läckor.
Men sanningen är att de inte ens försöker vara hemliga.
Det spekuleras i att Svenska akademien ska ha läckt namnet på årets nobelpristagare i litteratur.
Ebba Witt Brattström, gift med akademi-profilen Horace Engdahl, påstod redan i förra veckan att hon visste vem som skulle få priset. Akademien förnekar visserligen alltihop och hävdar att hennes uttalande var ett sorts skämt. Men hennes påstående har väckt ilska.
Under rubriken Skärp er, Svenska Akademien går Svenska Dagbladets kulturchef Martin Jönsson till storms mot att akademien skulle ha en nittonde medlem som vet saker hon inte borde veta. Att vadslagningsbyråerna hade låga odds för Mo Yan dagarna innan skulle vara ytterligare ett bevis på att pristagaren avslöjats i förväg, enligt Jönsson.
Det är mycket möjligt att Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter tidigare haft källor i Svenska Akademin. Den frågan ska jag återkomma till i detalj i mina memoarer (ges troligen ut om cirka 30 år på mitt eget print-on-demand-förlag. Håll utkik i sociala medier!) Men att anklaga akademiledamöterna för att i smyg ha läckt ut Mo Yans namn via sina familjer är bara tramsigt.
I alla fall i år.
Svenska Akademien skickade nämligen i princip ett pressmeddelande om att Mo Yan skulle få priset ett par dagar innan det presenterades.
Dagen innan den årliga ritualen i börshuset skrev Kinas statliga tv-kanal CCTV på Sina Weibo (den kinesiska kopian av Twitter – originalet är förbjudet) att man för första gången bjudits in att närvara. Enligt CCTV skulle endast tre internationella tv-bolag vara på plats.
Att Mo Yan skulle få priset låg med andra ord mer eller mindre i öppen dager.
Och det är bra!
Svenska Akademien är ingen statlig myndighet.Faktum är akademien har en "bolagsform" som är över 200 år gammal och synnerligen speciell. Och man har inga skyldigheter mot någon förutom sig själv. Allra minst gentemot Unibet, Bettsson och Ladbrokes.
Varför skulle Nobelkommittén bekymra sig om att deras vadslagning går rätt till? Enligt svensk lagstiftning har för övrigt Svenska Spel monopol på den typen av spel och där kan man inte spela om Nobelpriset. Om Peter Englund vill tjäna en hacka på att han vet vad pristagaren heter så är det Ladbrokes problem, inte hans.
Att förbereda utländska tv-bolag på ett pris de uppenbarligen vill bevaka är däremot en generös gest och föredömligt transparent mediehantering.
Visst förtar det en del av spänningen, men CCTV blev i alla fall glada och fick tillfälle att både ljuga om att Mo Yan var den förste kinesiske författare som fått nobelpriset, samt låta slumpmässigt utvalda människor i en bokhandel konstatera att "Mo Yans framgångar inte bara är en framgång för den kinesiska litteraturen utan även återspeglar vårt lands stora utveckling inom ekonomi och kultur”.
Fast det är ju ett annat problem.