Dags att sätta släggan i väggen på operahuset

Fjäder i hatten för kulturministern om renoveringen äntligen blir av

Operan som stockholmarna har vant sig att se den – med byggnadsställningar och plast. Verksamheten kommer att upphöra i huset under 2026 och den stora renoveringen ta cirka fem år.

Fan tro’t men kanske blir det till sist ett renoverat operahus i Stockholm – med plats också för orkestern. I dag meddelade regeringen att Statens fastighetsverk ska börja projektera för en renovering, till en kostnad av 325 miljoner.

Regeringen ger SFV bakläxa på den förstudie de presenterade i april, och som innebar att Kungliga hovkapellet, som spelar vid varenda uppsättning, permanent skulle flyttas ut till Musikaliska kvarteret. Ett kort promenad för en människa men en logistisk mardröm för musiker med mycket gamla och känsliga instrument. Det var ett förslag som väckte Operans vrede – och nu ger kulturminister Parisa Liljestrand (M) Operan rätt.

Men helt nöjda blir de nog inte. När SFV:s förstudie presenterades, fanns också ett alternativ som skulle skapa fler och större utrymmen i det renoverade huset och som Operan förespråkade. Det skulle förstås också kosta mer. Det går inte regeringen med på utan uppdrar nu åt SFV att omdisponera befintliga ytor så att orkestern får plats. Man stänger dock inte dörren helt för alternativet – om man kan skaka fram privata medel för att finansiera det. Denna regering har återkommande sagt att de vill se mer av privata pengar i kulturlivet; månne blir detta ett intressant test. Vad, om inte landets nationalscen för opera och balett, går det att hitta privata finansiärer till?

 

Det har gått elva år sen en tidigare moderat kulturminister, Lena Adelsohn-Liljeroth, lovade en renoverad opera, då för två miljarder (i dag är prislappen 3,1 miljarder). När först Miljöpartiet och sen Socialdemokraterna tog över Kulturdepartementet tappade frågan sin prioritet – det enda som hände var att huset blev en allt sämre och farligare arbetsplats.

Hittills har inte Parisa Liljestrand åstadkommit särskilt mycket på sin post, hon har mycket lojalt försvarat de budgetar som i praktiken betytt stora neddragningar i kulturen. Hon har lyft läsfrågan, som egentligen är en skolfråga, och hon har sjösatt kanonkommittén, vars uppdrag möjligen är på väg att torpederas av hennes egen utredare. Men ett renoverat operahus kan verkligen göra skillnad, det skapar långsiktiga förutsättningar för utveckling av opera- och balettkonsterna. Tar hon den här frågan i mål och spaden sätts i jorden – eller om det är släggan i väggen – så ska hon ha all heder för det.

Sen väntar förvisso en annan hård nöt att knäcka, nämligen vilken hyresmodell som ska användas för de stora kulturinstitutionernas byggnader, vilket ska utredas. Men en sak i taget.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.