Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Lägg pappren på bordet

ABF Nordöstra är på ruinens brant

SVAR DIREKT Först en reflektion: Jag konstaterar att det är två ordförande som svarar och inte Tommy Hindrikes. Han är ombudsman för ABF Nordöstra Stor-Stockholm, VD i alla bolag och firmatecknare för skolorna. Kort sagt: Det är han som bestämmer och är hjärnan bakom affärerna. Ändå skickar han som vanligt fram andra för att svara när kritiken kommit från hundratals elever, lärare, ABF:are, politiker och andra direkt berörda. Själv tiger han och gör sig osynlig. Det är ovanligt i en offentligt finansierad och påstått öppen och demokratisk folkrörelse som ABF. Lika ovanligt är det att revisionsrapporter hemligstämplas. En öppenhjärtig intervju med Tommy Hindrikes samt alla papper på bordet skulle öka trovärdigheten för både ABF Nordöstra och förbundsledningen.

Över till fakta: ABF Nordöstra är på ruinens brant. Föreningen lever ur hand i mun, bekräftade ekonomichefen Håkan Heglert i en tidigare intervju. Det är ännu tydligare i ABF Nordöstras årsredovisning för 2012. Skulderna ökade i fjol till 15 miljoner. Fastig­heten Tunbergsskolan är intecknad med samma belopp. Fordringar om totalt 16 miljoner på skolorna Brunnsvik och Säbyholm är ytterst osäkra eftersom även de är svårt skuldsatta. Kassa och bank visar minus 3,6 miljoner. Balansräkningen är uppblåst med ”immateriella” värden om 11,5 miljoner. Föreningen går med förlust. De två ovan nämnda ordförandena skrev under den årsredovisningen den 13 mars i år.

Med facit i hand: Jag har länge följt ABF Nordöstra och skrivit i flera artiklar i Tidskriften Folkhögskolan om vad som hänt i skolor och bolag de senaste tolv åren. Historien är kantad av konflikter med folkbildare, personal, elever, leverantörer och samarbetspartners. Hyrestvisten i Brunnsvik är bara en i raden. Alla säger samma sak: Aldrig mer ABF Nordöstra. Det är verkligheten bakom orden om folkbildning för de som ”står längst ifrån utbildning och arbete.”

Svante Isaksson

frilansjournalist