1971: Lars Norén

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-21

Lars Norén.

Lars Norén föddes 9 maj 1944 i Stockholm och är en av Sveriges mest framstående dramatiker – och poeter. Han har skrivit både för teater, radio och teve och hans verk spelas i dag runt om hela världen – just nu i Bryssel och USA. Norén debuterade med diktsamlingen Syrener, snö (1963) och etablerade som poet innan han i slutet av 70-talet och under 80-talet med sin dramatik blev Norén med hela svenska folket.

Han har varit konstnärlig ledare för RiksDrama på Riksteatern, men slutade sommaren 2007.

Såhär motiverade juryn att han fick Aftonbladets litteraturpris:

"Att prisbelöna Lars Norén är, givetvis, en bekräftelse. På nio korta år – sedan debuten 1963 – har han med överväldigande frikostighet bevisat att han är en av vår litteraturs märkligaste och mest begåvade diktare. Ur den synpunkten behöver således denna belöning inte komma som en överraskning före någon.

Att stanna vid bekräftelsen vore emellertid en vilseledande förenkling. Till den bör fogas den lika starka övertygelsen om att Lars Norén på ett sätt bara står i börja av sin författarbana. Att säga detta om nästan vem som helst som i likhet med Lars Norén bland mycket annat hade åtta skönlitterära böcker bakom sig vore närmast en oförskämdhet. I Lars Noréns fall visar det bara på vad hans eget författarskap tillåter oss att vänta av honom.

Om det är sant att det bara går att överleva genom att att tränga bort det mesta av vad våra sinnen och vårt intellekt har att berätta för oss om världen, dess våld, dess stank, dess skönhet, så är det också sant att det finns en punkt i denna bortträngningsprocess som inte går att överskrida utan att dö, att bli en levande död.

För den som insett detta, och insett vilka avgrunder av feghet och underkastelse vår värld och vårt samhälle ständigt står beredda att avkräva oss, är Lars Noréns författarskap en nödvändighet."

Lyrik i urval: De verbala resterna av en bildprakt som förgår, Stupor, Revolver, Kung Mej och andra dikter, Order, Murlod

Dramatik i urval: Kingdon Hotell, Röster, Fursteslickarenen, Modet att döda, Orestes, Natten är dagens mor, Kaos är granne med Gud, Demoner, Endagsvarelser, Hebriana, Höst och Vinter, Bobby Fisher bor i Pasadena, Och ge oss skuggorna, Sanning och konsekvens, Tiden är vårt hem, Löven i Vallombrosa, Rumäner, En sorts Hades, Kliniken, Trio till tidens ände, Personkrets 3:1, 7:3, Skuggpojkarna, Detaljer, Kyla, Krig, Terminal 3 och Terminal 7, Fördold.

Radiopjäser: Hämndaria

Priser i urval: Carl Emil Englund-priset, Aniara-priset, Kellgrenpriset, Pilotpriset, Svenska Akademiens nordiska pris.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.