Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Vacker film om människor mellan könen

”Pojktanten” mer än en visualisering av hen

Eli Levén och Ester Martin Bergsmark i ”Pojktanten”.

Ordet ”hen” provocerade i våras väldigt många när det dök upp i artiklar, i en barnbok, i samtal. Protesterna mot ordet stödde sig på allt från att det är fult till idéer om att ”nu ska ingen längre vara kvinna eller man”. Just upplösningen av könsgränserna upplevs tydligen som väldigt hotfullt. Jag kan lova att en majoritet av världens feminister någon gång har mötts av argument som bygger på denna skräck.

Filmen Pojktanten handlar delvis om skräcken för människor mellan könen, fast sett inifrån den kropp som ibland vill vara en annan. En visuell gestaltning av begreppet hen, kan man sammanfatta den som – men gör man det blir filmen samtidigt desarmerad, förminskad till ett debattinlägg. Det är den långt ifrån, i stället är den är i all sin bildpoesi avväpnande rättfram. Här skildras hur det kan vara att växa upp som pojke med lusten att vara flicka, eller rättare sagt något eget, en pojktant. Med begäret riktat ut i en värld utan begränsningar.

Ramberättelsen är ett vindlande, öppet och långt samtal i ett badkar, mellan regissören och Eli Levén, författaren till Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats (2010). Deras relation tycks omfamna allt: de är vänner, älskare, bundsförvanter. Badkarsscenerna kan tyckas övertydliga – en symbol både för närhet och det varma vattnets samband med ett mänskligt urtillstånd – men filmen vävs otroligt elegant samman av dem. Även slutscenen anknyter till vattnet som mänsklighet, en sorts omvänd dopscen som är något av det vackraste jag sett på film på mycket länge.

Pojktantens relation till genregränser är lika mycket mellan och bredvid och inuti som relationen till kön. Det är dokumentärt, dramatiserat och fiktivt, skickligt överlappande. Att Ester Martin Bergsmark är så öppet synlig i sin egen film skapar en närhet som faktiskt blir svår att hantera. Badrummets klaustrofobi blir andra sidan av verklighetens transfobi. Kanske var det inte meningen, men det fungerar.

FILM

Pojktanten

Regi: Ester Martin Bergsmark

Folkets Bio