80-talets funkdrottning gör den omöjliga covern
3x3 kulturtips: Jack Hildén, Cecilia Djurberg och Martin Aagård om vad du ska läsa, se och lyssna på just nu
NYFÖRLÖST KATARINA FROSTENSON
PROSAPOESI Katarina Frostensons K är på ett märkligt sätt det allra bästa hon har skrivit. Hennes dagbok från tiden på flykt med Jean-Claude Arnault i Paris må vara skriven i total förnekelse, men det ger boken en tragisk dimension av klassiska dimensioner. Läsaren vet mer än huvudpersonen som rasar, älskar och spottar ur sig en prosa som åkallar Baudelaire och hela litteraturhistorien. Krisen förlöste en ny författare i Katarina Frostenson. (Martin Aagård)
LÅTEN SOM INTE GICK ATT GÖRA EN COVER PÅ – TILLS NU
FUNK Varför har ni glömt bort Chaka Khan? Varför? 80-talets okrönta funkdrottning borde vid det här laget vara en minst lika stor ikon som Whitney Huston? Nåväl, skyll er själva. I år kom inte bara det delikat organiska funkalbumet Hello happiness, nyss släppte hon dessutom en cover på låten som inte går att göra en cover på – Screaming Jay Hawkins I put a spell on you. I storbandsversion. (Martin Aagård)
LYRISKA ARBETARKLASSREPORTAGE
POETRY SLAM 2019 Något oväntat är en duo som i princip består av en trummaskin och en kille som gör poetry slam det mest uppfriskande du kan se på en scen 2019. Hur det blev så är en gåta, men i kväll spelar Sleaford Mods i Stockholm. Och har du inte upptäckt Jason Williamsons lyriska arbetarklassreportage än, så är det dags nu. Se så, sätt fart. (Martin Aagård)
NU LYFTER TEHRAN
ALBUM Nadia Tehran är en veteran inom svensk pop, men har aldrig fått det riktiga lyftet. Fram tills nu, med Dozakh: All lovers hell. Trots den vilda blandningen av pop, rap och punk, är det ett album mer sammanhållet och logiskt än det mesta. Dozakh betyder helvete på persiska, och på första spåret med samma titel berättar Tehrans pappa om när han förlorade benet i kriget. Sen sitter man kvar och lyssnar. (Jack Hildén)
RED UT DINA FÖRDOMAR
PODD Fotbollsfarsan, mansplainern och white trash. Vad har de gemensamt? Kanske ingenting, kanske mycket, de är ju nämligen stereotyper. Podcasten Stereotyperna försöker i varje avsnitt reda ut sina fördomar om en viss typ – alltså inte helt avlägset från Emil Perssons populära Fördomspodden, fast utan kändisar. Senast ut var rejvaren, vilket jag själv låtsades vara nyligen. (Jack Hildén)
RASKRAVALLER OCH ROCK´N ROLL
DOKUMENTÄR I väntan på Bruce Springsteens nya album har fan-forumet på Facebook handlat rätt mycket om dokumentären Asbury park: Riot, redemption, rock’n roll. Den handlar om en mytologiserad stad under en särskild tid i USA, där livemusik blev ett svar på raskravaller och nedlagda industrier. Visas ett fåtal gånger på Folkets hus runt om i landet. (Jack Hildén)
EN SISTA BERGMAN
KORTFILM Efter att ha sett Jane Magnussons och Liv Strömquists animerade kortfilmspärla Fettknölen, om den lilla knölen på Ingmar Bergmans kind som får röst av Thorsten Flinck, kan man äntligen lägga Bergmanåret i arkivet. Finns nu att se för den som missat på SVT Play. (Cecilia Djurberg)
MINNS PEKING -89
DOKUMENTÄR Gläd dig åt att Sverige har fria medier och oberoende public service och se, via vårt ocensurerade internet, Dokument utifrån: Dagarna som skakade Kina på SVT Play. Här berättar de som var med i Peking 4 juni 1989 om hur det som började som en fredlig studentdemonstration med slagord som samtal och dialog och krav på frihet slutade i blodbad på torget vid Himmelska fridens port. (Cecilia Djurberg)
PROMINENT JUBILEUM
KONSERT En trevligare minnesdag var Wiener Staatsopers 150-årsdag, som firades mitt under EU-valet. Den som hade annat för sig då och missade den direktsända jubileumsgalan till det vackra operahusets ära, med prominenta gästartister som Nina Stemme, kan njuta av den välproducerade konserten på Artes webb till 25 juni. (Cecilia Djurberg)