Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

En metropol – för dagens radiokacklare

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-12-20 | Publicerad 2011-12-16

Ingvar Storm och Niklas Levy i "Metropol" 1982.

I morgon sänds andra delen av programledarna Niklas Levys och Ingvar Storms minneskavalkad över deras en gång så nydanande radioprogram Metropol (P4 kl 22.00). Och jag tänker på en annan 80-talssuccé, Liftarens Guide till Galaxen, och dess enda omdöme om planeten jorden – i stort sett menlös. I boken skulle jorden förintas för att ge plats åt en intergalaktisk motorväg, i verkligheten var Metropol antagligen själva big bangen för det medielandskap vi i dag bebor.

Radioprogrammet är en generationsmarkör för massor av medelålders svenskar och mellan åren 1982 och 1992 fylldes fredagskvällen med musik, tävlingar, sketcher och nöjesrapportering. Kanske var Metropol prototypen för dagens ytliga mediekacklande, tänker jag då Levy och Storm tillgjorda energiska radioröster och omotiverade trevnadsskratt berättar att inslag som exempelvis Popduellen bildat skola. För programledarnas största bidrag till eftervärlden är väl att underhållning inte definieras av innehåll utan förmågan att live hålla svadan flytande.

Dagens kommersiella Metropolradio har skruvats upp men skalats ner på allt som kostar pengar. Radiorösterna är än mer teatralt speedade, har ännu mindre att förmedla då munnen förvandlats till förslappad slutmuskel. Åsiktsskitandet finns förstås också hos public service, då tyckande, inte kunskap anses vara mer lyssnarvänligt och ett sätt att föryngra. Förlåt att jag svär i radiokyrkan men jag räds att Metropol spin-offen Spanarna i P1 till slut ska sätta standard för hela kanalen, och kunskapsprogram som exempelvis Språket bli en panel som kucklar självgott åt varandras förträffliga tyckarkåserande.

På 80-talet såddes det som nu skördas i form av nonsens, nyliberalism och nihilism, det vill säga du måste värdera allt som lika bra, annars är du pretto eller kulturkofta. Men profilerade programledare och proffstyckare måste lägga ribban så lågt, cirka 10 centimeter, för att alla ska komma över, annars fruktar chefer att publik inte kan lockas till annonserna och ägarna inte få ut sina jättelika övervinster.

Metropol kändes menlöst men i dag är det som om hela jorden sprängs i bitar under trycket från en autostrada av meningslöst medieskit som måste fram just där vi bor.

Ann Charlott Altstadt