Frankrikes rikaste man idiotförklaras

Det fria ordet ställs på hårda prov när Bernard Arnault hotar att lämna landet

"Dra åt helvete din rike idiot" Libérations förstasida från i måndags.

PARIS Frankrikes president François Hollande manar sina välbeställda landsmän till ”exceptionell solidaritet i kristider” inför planerna på att införa 75 procents skatt för de mest förmögna.

Bernard Arnault, landets rikaste man, har inte hört Hollandes vädjan och annonserade i stället i veckan att han planerar att söka belgiskt medborgarskap för att fly skattmasen.

Vänstertidningen Libération såg ingen annan utväg än att uppmana Arnault, vars imperium inkluderar lyxmärken som Louis Vuitton och Christian Dior, att lämna landet och inte komma tillbaka.

Uppmaningen ”Casse-toi, riche con!”, ”Dra åt helvete, din rike idiot!”, på tidningens förstasida tillsammans med en bild på Arnault med en resväska fick i förrgår många fransmän att sätta morgonkaffet i vrångstrupen.

Rubriken var en parafras på förre presidenten Nicolas Sarkozys berömda ”Dra åt helvete, din bondtölp!” riktat till en lantbrukare som buat ut honom under ett jordbruksmöte så till den grad att Sarkozy tappade tålamodet.

Bernard Arnault såg själv rött – och agerade snabbt. I förrgår eftermiddag meddelade hans advokater att man tänkte stämma tidningen för ”offentlig förolämpning”.

När gårdagens upplaga av Libération nådde tidningsställen såg man vid första anblick ut att ha tagit åt sig av Arnaults hot om rättegång och lät rubriken ”Bernard, om du kommer tillbaka så ställer vi in allt!” pryda förstasidan.

Men som av en händelse var orden exakt desamma som Nicolas Sarkozy ska ha skickat i ett sms till sin före detta fru Cecilia en vecka innan bröllopet med Carla Bruni.

Det fria ordet sätts på hårda prov i Frankrike. Den fria marknaden är redan i rejäl gungning.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.