Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Facebook-grupp förnedrade muslimer

Uppmanade till att föraktfullt rycka slöjan av kvinnor

Kvinnosynen, och mer specifikt slöjan - som i ett ord sammanfattar alla sorters tyger som en del muslimska kvinnor bär, från huvudduk till burka - har gjorts till en av de stora frågorna när islam möter västvärlden. När islamfientliga grupper vill kritisera, när regeringar vill lagstifta, när människor som inte funderat så mycket vill ha en åsikt: slöjan.

Själv är jag av åsikten att vill man bära någon sorts huvudduk så är det fritt fram. Tvingas man är det inte okej. Jag tänker att det är ganska enkelt, det är en symbolfråga som saknar tyngd och som döljer större problem som hedersvåld och en syn på kvinnor som underställda män. Men antimuslimer är sällan feminister, utan använder jämställdhetsfrågan och kvinnors situation som verktyg för att håna och skrämma, inte för att skapa verklig förändring.

Nyligen startade en man facebookgruppen Ryck en slöja. Jag tvivlar på att den var tänkt att solidarisera med kvinnor som tvingas bära huvudduk. Nej, den är startades för att förnedra människor som bekänner sig till den muslimska tron. Eller som för delen gillar att bära slöja. Den blev till för att locka till aggressiv handling. För att ”lyfta frågan” om integration och invandring på ett så negativt sätt som möjligt.

I gruppen var medlemmarna unga. Det märktes på diskussionen, som mest bestod av ironiska slängar, allmänt babbel, lite förolämpningar fram och tillbaka. På Twitter haglade uppmaningarna att polisanmäla. Och det är en klok idé. Gruppen uttryckte inte bara förakt, den var också en bild av hur främlingsfientlighet görs till underhållning, till respektlöst spex, till ett tidsfördriv bland andra. Att den är det största hindret för integration, kan det bli tydligare?

Efter medial uppmärksamhet och reaktioner på Twitter togs gruppen bort från Facebook under torsdagen.